26.6.12

Romesco de fricandó de vedella

No sé què m'està passant, però darrerament dedico moltes entrades a Tarragona... no sé,  deu ser que em tracten bé... o potser que aquella rivalitat que diuen que existeix entre ganxets i pelacanyes és més fictícia que real. 

La veritat és que una bona amiga tarragonina, la Rosa M, m'ha deixat veure un llibre sobre romesco, un llibre que ja té els seus anys, però hi ha receptes, totes de romesco, molt bones! M'he decidit a fer-ne una de carn, carn ofegada amb romesco, però com sempre he fet canvis, enlloc de la carn tallada a tacos per ofegar... tallada per a fricandó. 
A veure que us sembla!

Necessitem:
  • un quilo de carn de vedella tallada per a fricandó
  • una cebeta
  • una cabeça d'alls
  • un tomàquet
  • una fulla de llorer
  • una copeta de vi ranci
  • un pebrot de fer romesco
  • 10 avellanes torrades DOReus
  • 10 ametlles torrades
  • 1 carquinyoli
  • 1 branqueta de julivert
  • farina
  • oli, sal i una miqueta de pebre.

Enfarinem lleugerament els talls de vedella, salats, i els marquem a la mateixa cassola que després els farem coure. Els reservem.

Piquem ben petita la ceba i en el mateix oli la posem a enrossir, quan comenci a gafar color hi afegim el tomàquet també talladet, ho deixem fent xup-xup i uns 5 minuts més tard hi afegim els talls de carn, la copeta de vi ranci i un got d'aigua. Hi posem la fulla de llorer i la cabeça d'alls sencera.  Ho tenim a foc baixet una mitja hora. Ho tastem de sal i hi posem una miqueta de pebre.
Passat aquest temps fem, al morter, una picada amb la carn del pebrot de fer romesco, les avellanes, les ametlles, el carquinyoli i una mica de julivert. 
Quan la carn comenci a ser tendra hi afegim aquesta picada i si volem una patata tallada a daus i /o uns quants pèsols i la fem acabar de coure fins que els filets de fricandó estiguin al seu punt, un quart d'hora - vint minuts més.

 Fet el dia abans, escalfant-lo a foc ben fluixet i amb una barra d'un bon pa...ens el vam menjar en una taula de gent RTV (de Reus de tota la vida ;-) i va agradar moltíssim... malgrat saber que la recepta venia d'on venia!
El llibre

15 comentaris:

  1. Aquesta vedella me la imagino...tendra i sucosa...un tuper?
    ptnts

    ResponElimina
  2. Quina recepta més maca, i el llibre, un tresor!

    ResponElimina
  3. Aixo te molt bona pinta....de diumenge !!!
    Petonets.

    ResponElimina
  4. uf, quina delícia! En els llibres d'abans és on hi trobes les millors receptes... m'encanta la proposta, i el xorrito de vi ranci el trobo molt encertat! Petons

    ResponElimina
  5. Ha de quedar un guisat sensacional per sucar-hi pa!
    Aquests llibres de receptes s'han de guardar com un tresor, oi?

    ResponElimina
  6. Això té una pinta increïble. Felicitats!!!

    ResponElimina
  7. què bo, m´encanta el romescu i només el faig per els caçots, què boba, besets!!!

    ResponElimina
  8. M'agrada molt el romescu, i amb la carn i lliga molt bé.
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Hola Dolça, estic, encara que no et digui res. M'he agafat uns dies de vacances, les necessitava. Dius què té Tarragona: moltes coses, igual que Reus, no ho creus?
    Un petonarro, ja parlarem.
    Nani

    ResponElimina
  10. Caram quin fricandó!, el toc de la picada...excel.lent!, i el got de vi ranci encara deu donar més gust a un dels plats estrella de la nostra terra,oi?.Un dels meus plats preferits, sense dubtes! A reveure i bon estiu!

    ResponElimina
  11. Un plat típic d'aquells de tota la vida amb el que quedes bé sí o sí. Quin plat més deliciós!

    Avui al bloc d'ESfruita, la botiga online de fruita i verdura de qualitat, us proposem un plat més lleuger, perfecte per l'estiu. Entreu-hi i dieu-hi la vostra! www.esfruita.com/assessorem/sausage-rolls-amb-amanida-de-tomaquet-raff

    ResponElimina
  12. M'encanta recuperar receptes de llibrse molt antics....bona feina !!!...fa una pinta...brutal.

    ResponElimina
  13. He llegado a tu blog a traves del de chocolate y pimienta y me estas dejando kao con tus recetas.
    Sigo por aquí y ya no te escapas.
    Un abrazo desde Alicante.

    ResponElimina

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.