26.12.11

Polvorons de "vellana"

Després de Nadal ve Sant Esteve i per sort tot torna a la normalitat... dies més tranquils, menjars normals, despesa més racional... però al rebost encara hi queden racons amb algunes de les llaminadures que hem fet pels dies d'abans, llaminadures que aniran endolcint les postres dels dies que queden entre St. esteve i Cap d'Any. Així qualsevol conserva la línia... sort de la muntanya i les caminades i sort de les bledes!
Un dels dolços que aquest any ens aniran acompanyant són aquests polvorons d'avellana. 
Per fer-los he necessitat:
-400g de farina
-200g d'avellanes DOReus, torrades.
-200g de sucre llustre
-200g de llard

Deixem el llard fora de la nevera perque estigui tou per poder-lo treballar.
Posem la farina en una safata plana i la posem al forn perquè es torri una miqueta (ha d'agafar color de cafè amb llet), cal vigilar ja que ho fa ràpidament i es crema amb facilitat. La deixem refredar.
Piquem les "vellanes" i les barregem amb el sucre, la farina torrada i el llard i ho treballem fins que s'hagin unit bé tots els ingredients.
Fem boletes i les coloquem en una plata del forn i les aplanem una miqueta del damunt, una mica separades, i les posarem a coure, uns 15 minuts, a  180º.
Quan les treiem del forn hem d'anar amb molt de compte ja que són molt toves i es trenquen amb facilitat. Les podem posar damunt d'unes barquetes fetes de paper d'alumini o embolicar-les en paper fi... o...la presentació a gust de cadascu!

I amb aquesta recepta dolceta us deixaré descansar uns quants dies. Ens retrobem l'any vinent.
Una abraçada a tot@s i BON 2012


24.12.11

Piruletes de massapà per desitjar-vos un BON NADAL

Reus i Tarragona, Tarragona i Reus. Dues ciutats separades per tan sols 13 quilòmetres. Dues ciutats amb una rivalitat sembla que ancestral.
Tarragona, Imperial Tàrraco... Reus, ciutat modernista.
Reus, aeroport... Tarragona, port
Reus, vermuts... Tarragona, Chartreuse
Gaudí va néixer a Reus... però la seva única obra a les nostres comarques la té Tarragona
A Tarragona pelacanyes, a Reus ganxets.

Puc continuar, però no cal... bé, si! me'n deixo una: a Tarragona Nani, a Reus Dolça. Dues que es van conèixer un dia, ves a saber com i van descobrir que a més de gaudir cuinant, tenien un bloc i que una és de Reus i l'altra de Tarragona.

Doncs per poder-vos felicitat aquest Nadal s'ha produït l'agermanament de les dues blocaires (us pensàveu que posaria de les dues ciutats?) i Reus ha baixat a Tarragona a cuinar unes delicioses piruletes de massapà.

 la recepta és de la Nani, i la podeu trobar aquí!


Us poso un detall típic de la ciutat de Reus, els que sou de per aquí ja l'entendreu, a la resta us prometo explicar-vos-ho... però un altra dia!!

Ah! i també us prometo que queda pendent que Tarragona pugi a cuinar a la ciutat de Reus, properament...
el gegant indi 


Desitjar-vos un BON NADAL a tothom, i sobretot coneixement a la cuina!!

20.12.11

Avets de gingebre, canyella i "vellanes" (55)

Demà serà l'últim esmorzar... d'aquest trimestre a la feina i he estat buscant  per fer un dolç amb gust de Nadal.
Gingebre, no sé perquè però quan penso amb un dolç amb gust de Nadal em venen al cap les gingerbread biscuits, però com que també tinc clar que vull fer un coc en uns motlles petits amb forma d'arbret de Nadal... doncs un coc de gingebre. I ves per on he fet cap aquí, però com que tampoc és exactament el que vull doncs, mans a la massa i a fer-lo a la meva manera, serà un cake anglès fet a la manera "ganxeta".

Necessito:

  • 2 ous
  • 150g de sucre
  • 50g de mantega a temperatura ambient
  • 75g de llet
  • 275g de farina
  • 1 culleradeta de gingebre en pols
  • 1culleradeta de canyella en pols
  • 1 sobre de llevat químic
  • 50g d'avellanes trencades en trossos grossos ("vellanes" DOReus, és clar)

Posem el forn a preescalfar a 200º
Barregem a punt de cinta els ous amb el sucre .
Hi afegim la llet, la mantega en pomada.
Barregem la farina, el llevat, el gingebre i la canyella i ho anem afegint a poc a poc a la crema anterior.
Hi afegim les "vellanes" trencades a trossos grossos.

Preparem els motlles amb farina i mantega i hi aboquem la massa.
Ho enfornem a 200º, uns 20-25 minuts.
Els traiem dels motlles i els empolvorem amb sucre glass ( encara que els de la fotografia no en portin ;-) )

Espero que els companys de feina els trobin tan nadalencs com les dates demanen!!

17.12.11

Crema d'espàrrecs


Avui us faig una entrada ràpida, d'aquelles de no entretenir-se gaire i aconseguir un bon resultat.
Preparant coses per casa cara els dies que s'acosten se m'ha tirat el temps a sobre i no hi havia res de primer plat.
Cop d'ull a la nevera: un parell de manats d'espàrrecs verds, un porro. I una patata mitjaneta del rebost.
 
Talladet ben petit el porro es posa a sofregir, quan el tenim blanquet hi afegim els espàrrecs (si prenem la precaució de tallar-los petits quan es trituren no fan fils i ens estalviem el colador xinés) i els fem sofregir una mica. Hi afegim la patata i ho cobrim de caldo ( de pollastre o vegetal) o d'aigua, i ho deixem bullir uns 20 minuts. Rectifiquem de sal.
Ben passat per la batedora per aconseguir una crema ben fina i ja  tenim el primer plat a punt.
Per acompanyar he fets unes xips de patata, al forn, amb això he aconseguit un plat molt sa, sense cap tipus de greix.

12.12.11

panets molt tovets, altrament dits MOLLETES

Són aquells panets que quan érem petits i la meva mare preparava entrepanets per alguna festa d'aniversari, anava a Cal Caelles a comprar i els farcia de pernil dolç, formatge, fuet i nocilla. Quan les festes d'aniversari les preparava jo, per a la meva filla, seguia anant a buscar els mateixos panets  i els seguia farcint de pernil dolç, formatge, fuet i nocilla.
I vet aquí que buscant receptes de pa, ara que m'ha agafat la dèria de fer diferents panets per esmorzar vaig trobar aquesta recepta, i quan la vam tastar ens va sorprendre favorablement i ens va recordar molt a aquells panets de quan érem una miqueta més joves que ara ;-)


Vaig necessitar:
600g de farina de força
350g d'aigua
30g de llevat fresc
1 cullerada de mel
1 culleradeta de sal
1 cullerada de lecitina de soja
5g d'oli d'oliva

Desfem el llevat en una mica d'aigua i hi anem afegint tots els ingredients a mesura que anem amassant.
Deixem la massa en un lloc sense corrents d'aire, tapada amb un drap durant una hora.
Fem els panets, els posem damunt la safata del forn, els enfarinem lleugerament per sobre i els tornem a tapar una mitja hora.
Preescalfem el forn a 200º
Posem els panets al forn i els fem coure, per sota sol, una 15-20 minuts.
Els deixem refredar i... a recordar l'infantessa... de grans i petits!

7.12.11

PASTÍS DE PERA (54)

Quina setmana més rara, això de treballar dia si dia no es fa pesat i costa de passar, més si qui tens a l'altra banda de la taula són adolescents a qui, això d'avui si demà no, els acaba de descentrar, junt amb la proximitat del Nadal, que ja hem enllestit la primera avaluació... tot ajuda... Però no per això hem de deixar de celebrar tot allò que s'ha de celebrar i avui hem celebrat que demà és dia 8, el dia de les Concepcions, Conxites, Conxis...amb un bon pastís de peres que ens hem menjat amb el cafè , cafè amb llet, tallat o  te de mig matí, amb el guirigall de la canalla de fons ( ves quin remei!)
Per fer-lo he necessitat:

  • Tres peres conference madures, però no massa
  • 100g de sucre
  • 50g de llet
  • 50g d'oli
  • un ou sencer i una clara
  • 100g de farina 
  • Mig sobret de llevat en pols


  • un rovell d'ou
  • 75g de sucre
  • 75g de mantega en pomada.

Posem el forn a escalfar a 200º.
Tallem les peres a làmines i les reservem.
Preparem un motlle greixant-lo amb oli i farina.
Barregem el sucre amb l'ou sencer i la clara fins que quedi una miqueta escumosa la mescla, hi afegim sense deixar de batre l'oli i la llet i després la farina amb el llevat. Ho batem una estoneta fins que  quedi una barreja ben cremosa.
Ho aboquem al motlle i hi col·loquem les llenques de poma de manera que cobreixin tota la superfície i quedin ben posades.

Barregem la mantega ,els 75g de sucre i l'altre rovell d'ou fins que quedi una crema  que "untarem" amb cura per damunt les peres.

Ho enfornarem uns 30 minuts, fins que vegeu que té un bonic color daurat.

Podem canviar la fruita per poma o làmines de codony tallades ben primes.

1.12.11

xipirons amb pèsols tendres

 Darrerament vaig força atrafegada, més del que voldria, i això es nota, tant a l'hora de cuinar com a l'hora d'anar a comprar. En no tenir tant de temps passes menys estona "xafardejant" pel mercat a veure que hi ha, a veure que et fa goig o a veure "quina perla" puc trobar per fer ...
Cuinem menys, o millor dit, fem més amanides, bajoques i patates i planxa... molta planxa, però això no vol dir que de tant en tant no fem algun guisadet una miqueta més treballat, com ha estat el cas.
Vaig trobar uns pèsols tendres,que malgrat ser tan primerencs estaven ben plens, cap el cistell un quilo que una vegada desgranats es van quedar en uns 300grams, uns xipirons de mida mitjana. Amb això, una ceba tendra, un parell de grans d'all i un got de vi blanc vam fer un dinar d'allò més bo.

I ben facilet de fer:


Tallada la ceba ben petita la deixem enrossir ben a poc a poc.
Hi afegim els xipirons, hi posem el vi blanc i una mica més d'aigua i a foc ben baixet deixem que es vagi
fent... fent xup-xup, ben a poc a poc. 
Mitja horeta i hi posem els pèsols nets. Ho rectifiquem de sal, si volem ara és el moment de posar-hi una miqueta de pebre. Ho tapem i deixem que s'acabi de coure uns 10 minuts més, vigilant que no es begui tot el suc, en cas de que això passi afegir-hi una miqueta més de vi.
Ja el tenim llest, només cal emplatar-ho, una bona llesca de plat i BON PROFIT!