30.4.11

panets amb sorpresa

 Després d'uns quants dies, no gaires, de fer una mica de bondat ja he tornat a engegar el forn. El motiu han estat aquests panets amb sorpresa que la meva filla anirà prenent per menjar-ne un cada dia a l'hora de l'esbarjo.
Es queixa: "mama, això engreixa molt, això no pot ser, no me'n facis més..." però quan no hi ha cap llepolia només remena pel rebost a veure si troba alguna coseta dolça.
Em sembla que avui li han agradat força, tant que els hauré de congelar aviat si vull que arribin a dilluns!

Per fer-los he necessitat:

  •  -mig quilo de farina de força
  • - 15g de llevat fresc
  • -120g de sucre
  • - un sobret de sucre avainillat
  • -100g de mantega en pomada
  • -un quart de litre de llet
  • -un polsim de sal
  • -Sucre glaç i una presa de xocolata per cada panet.
Es desfà el llevat amb la llet a 40º.
Es barreja bé la mantega amb el sucre.
Es barreja la farina amb el sucre avainillat.

Posem les dues primeres barreges en un bol i les mesclem bé. Després hi afegim la farina i ho amassem fins que no se'ns enganxi als dits.
Fem una bola, la posem dins un bol que taparem amb un drap  i ho posem en un lloc on no hi hagi corrent d'aire.
Passada una hora fem els panets, posant una presa de xocolata dins de cada un, i els posem damunt la safata del forn, una miqueta separarts ja que encara creixeran una miqueta més.

Els tornem a deixar reposar mitja hora més.
Preescalfem el forn a 200º i els fem coure uns 10 minuts.

En treure'ls els espolvorem amb sucre glaç, i si ens els mengem acabadets de fer la xocolata regalima... un vici!





27.4.11

Milfulls de carabassó

Encara que no ho sembli, a casa fem com tothom, primer, segon i postres, per tant avui un primer!
És facil i vistós, molt suau de gust.
I el millor de tot, el pots tenir preparat i només cal enfornar-lo una miqueta quan arribes a casa.



Necessitem:
- un carabassó
- tres o quatre de cullerades de beixamel .
- formatge ratllat
-sal i pebre

Tallarem un carabassó amb la mandolina a rodantxes ben fines. L'escaldarem uns minuts en aigua salada i ho posarem en aigua ben freda, per aturar la cocció i que conservi el color verd, ben verd .

Agafarem un cercle d'acer inox hi l'anirem omplint, una capa de carabassó sal pebrat al gust, una miqueta de beixamel i una culleradeta de formatge, una capa de carabassó.... i així fins que ens quedi ple.
Ho acabarem amb beixamel i una capa de formatge ratllat.

Amb molta cura treurem el cercle i ho posarem uns minuts a gratinar. 
Mentre farem uns cruixents de pernil que posarem al damunt al moment de portar-ho a taula.

Bon profit!

22.4.11

MONA


Després d'haver fet pràctiques i haver debutat amb la massa mare al final m'he decidit a fer tres mones de les típiques, amb el pa de pessic, la cobertura i la figureta de xocolata... dieu-me original,  o potser mandrosa ja que dedicar-hi un mínim de set hores per fer-les em feina molta mandra, la veritat!

El pa de pessic és la base de les mones, jo he fet la recepta que us vaig posar dies enrera, el pa de pessic de la besàvia.

-6ous sencers de gallina
-150g de sucre
-200g de farina

Preescalfar el forn a 200º
Batre els ous sencers amb el sucre a punt de cinta ben fort Després posar-hi la farina a poc a poc i amb molta cura mirant que no ens baixi gens la massa.
Preparar un motlle amb oli i farina perquè no s'enganxi.
Abocar-hi la massa i posar-lo al forn uns 20 minuts.
 
Ara us explico com he fet la mona de gema:
 
 
Hem de fer un almívar:
  • suc d'una taronja
  • aigua mineral
  • 100 g de sucre  
S'extreu el suc d'una taronja i s'afegeix aigua mineral fins arribar als 100 ml.
S'hi afegeix el sucre i es porta al foc, i es deixa bullir uns minutets.
(Si voleu hi podeu afegir una mica de licor un cop fred).
 
Ara farem la gema:
  • 6 ous sencers
  • 35o g de sucre (més o menys el mateix pes que els ous)
  • 30 g de midó
  • 180 g d'aigua mineral
Es baten els ous com si es fes una truita. S'hi afegeix l'aigua i es cola amb un colador xinès.
Es barreja el sucre i el midó, i s'afegeix a la barreja anterior (procurant que no es formin grumolls).
Es cou, tot remenant, fins que comenci a espessir. Quan tingui l'espessor desitjada, es retira del foc i es fa refredar passant-la d'un recipient a un altre un parell de vegades.
La posem a la nevera fins que la tornem a necessitar.
 
Ara toca fer la mona:
Es divideix el pa de pessic per la meitat. S'impregna de l'almívar, i es farceix de gema. 
Es col·loca la meitat superior del pa de pessic i es procedeix de la mateixa forma (s'impregna de l'almívar i es cobreix de gema). Es recobreix tot el pa de pessic amb la gema i s'adorna la vora amb ametlla filetejada. I es decora al vostre gust .

I ara la de xocolata:
Fem l' almívar:
  • 50 g de sucre
  • 1/2 dl d'aigua
  • un rajolí de conyac
Posem en un pot el sucre, l'aigua i el conyac i ho escalfem
fins que arrenqui a bullir. Ho apartarem del foc i ho deixarem
refredar.

Obrim el pa de pessic pel mig, l’emborratxem amb l’almívar i
el farcim amb melmelada d’albercoc o de préssec. El tapem i
el deixem fins el moment de cobrir-lo amb la glaça.


Fem la glaça de xocolata:
  • 150 g de sucre
  • 1/2 dl d'aigua
  • 70 g de cobertura de xocolata negra
  • 10 g de mantega
Posem el sucre i l'aigua al foc i quan comencin a sortir
bombolletes hi afegim la xocolata i la mantega. Remenem
perquè es desfaci bé.

Muntem la mona:
Posem el pa de pessic muntat en una reixa alta i, a sota, hi
posem una safata per recollir la glaça que caigui. 
 


Aboquem la glaça a poc a poc i amb cura per sobre el pa de
pessic però no farem servir cap espàtula. Deixem que es vagi
repartint i que caigui pels costats, d'aquesta manera ens
quedarà llisa i perfecta.
Si els costats no queden totalment coberts de glaça en
posarem de la que ens ha caigut, aquesta vegada si, ajudant-nos
 d’una espàtula o llengua de silicona.

Posem ametlles laminades torrades per tot el costat i guarnim
la mona al nostre gust, amb fruita confitada, ous de xocolata,
plomalls…


19.4.11

Pastís de xocolata amb cobertura de xocolata. (45)

dAquests dies la cuina, millor dit, el forn, de casa no para. Mones, aniversaris...
Fa pocs dies vam celebrar uns 16 anys , havia de ser, tan si com si, amb un pastís de xocolata , amb molta xocolata.
Aquí el teniu:



-6ous
-100g de mantega
-100g de farina d'ametlla
-100g de farina
-150g de sucre
-1rajola de xocolata, mínim 70%
-una culleradeta de cafè de llevat químic


Preescalfem el forn a 200º
Barregem les dues farines amb el llevat.
Fonem la xocolata amb la mantega i ho deixem refredar
Muntem les clares a punt de neu ben fort i les reservem.

Barregem els rovells amb el sucre fins que ens quedi una crema escumosa.
Hi afegim, amb cura, les farines i el llevat. Després la mantega amb la xocolata i finalment les clares a punt de neu.
Ho aboquem en un motlle que haurem preparat amb mantega i farina perquè no s'enganxi, i ho posem al forn a 200º, una mitja hora.

Una vegada cuit el desmotllem i el deixem refredar.
 Mentrestant podem preparar la cobertura de xocolata.

-150g de sucre
- migdecilitre d'aigua
-100g de cobertura de xocolata
-10g de mantega
Posades l'aigua i el sucre al foc esperem a que comencin a bullir amb alegria. Aleshores hi afegim la mantega i la xocolata, remenem perquè es desfacin bé i sense deixar de remenar, amb el foc baixet, esperem que ens agafi la consistència que necessitem per a cobrir el pastís.

Posem el pastís damunt una reixeta alta i a sota hi posem una safata per recollir la xocolata que ens caigui.
Posem la cobertura en una gerra i quan s'hagi refredat bastant l'anem abocant a poc a poc i amb molta cura perquè ella mateixa es vagi repartint i ens quedi llisa i perfecta. No hem de fer servir cap espàtula. Si algun racó d'algun costat ens queda per cobrir ara si que, amb l'ajuda de l'espàtula, agafarem cobertura de la que ens ha caigut a la safata i ho acabarem de cobrir tot.

Deixem que s'eixugui bé la cobertura i procedim a decorar el pastís, en el meu cas he posat un PER  MOLTS ANYS amb glaça de sucre, i unes espelmes amb la xifra que celebrem.


La recepta de la cobertura i la presentació del pastís han sortit de LO FORNER DE PONENT, una de les darreres descobertes que he fet i que us convido a que el visiteu.

15.4.11

Fent pràctiques... MONA TRADICIONAL

Ja fa dies que em rondava pel cap provar de fer la mona tradicional, però com  que es fa amb massa mare..., això em feia dubtar. 
Al final m'he decidit i he debutat amb la massa mare, Vençuts tots els temors que tenia els resultats han estat magnífics...ara bé, temps, se'n necessita molt per a fer aquesta recepta.
Ha valgut la pena, ara només em queda fer la mona pel dia de Pasqua. 
Avui us poso les fotos de les pràctiques.


Per fer aquestes "pràctiques" he necessitat:

MASSA MARE:
175 de farina de força
90g d'aigua
10g de llevat fresc
MONA:

250 g de farina de força
2 ous
65 g de sucre
30-40 ml d'aigua
ratlladura de llimona
25 g d'oli
massa mare
cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
2 ous durs per a decorar
un ou batut per a pintar
fideus de colors
    PREPAREM LA MASSA MARE:
    Desfem el llevat en una mica d'aigua tèbia. Hi afegim la farina i ho amassem fins aconseguir una massa homogènia.
    En fem una bola i ho posem dins un bol enfarinat, tapat amb un drap de cotó, durant dues hores.


    I DUES HORES MÉS TARD... COMENCEM A FER LA MONA:
    Batem els ous i hi afegim la farina, el sucre, la ratlladura de la llimona i la massa mare. Ho amassem mentre anem afegint, a poc a poc, miquetes d'aigua fins aconseguir una massa ben lligada que no se'ns enganxi a les mans.
    Ara es el moment de anar amassant mentre hi afegim l'oli, a poc a poc fins que quedi ben absorbit.
    Tornem a posar la massa en un bol enfarinat i tapat amb un drap de cotó, aquesta vegada tres hores.

    I TRES HORES MÉS TARD:
    Una vegada la massa ha pujat l'estirem amb el corró, damunt el taulell de cuina enfarinat, es forma un rectangle una mica més ample d'un costat.; extrem. Aleshores, es col·loca el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i es va enrotllant cap a l'extrem més ample i s'enrotlla d'estret a ample. Ajuntem els dos caps donant-li la forma de tortell. 

    El pintem amb ou batut i el tornem a deixar reposar mitja hora més.
    El tornem a pintar amb ou batut, hi posem fideus de sucre de colors i el posem al forn, preescalfat a 180º entre 20 i 30 minuts, fins que vegeu que té un color daurat.



    En total he estat gairebé set hores pendent però el resultat... bo, molt bo!
     Per cert, la recepta és de la Mercè, de cuina per llaminers, recepta excel·lent, com totes!

    7.4.11

    Panets de llet

    Quan es té com a bloc de referència, entre d'altres el de la Mercè, cuina per a llaminers, passa que tens una pila de receptes a pendents i que no et poses mai al dia ja que les receptes que t'agraden i tens intenció de fer són més quantitat de la manya que una servidora té en fer-les. Deu ser per això que aquesta recepta és a la llista  des de fa més d'un any, i al final, aquest cap de setmana passat em vaig decidir a fer-la. El resultat 12 panets de llet suaus, tendres i no gaire dolços que ens han acompanyat uns quants dies per esmorzar.

    Necessitem:
    • 500 g de farina de força
    • 250 ml de llet
    • 50 g de sucre
    • 50 g de mantega
    • 20 g de llevat fresc de forner
    Preparació:
    Desfem el llevat amb una mica de llet tèbia. Hi afegim la resta d'ingredients i ho amassem fins que ens quedi una massa ben llisa.
    Fem una bola i ho deixem reposar durant una hora tapat amb un drap de cotó.
    Passat aquest temps li donem un copet per treure-li l'aire.
    Formem els panets, amb la forma que volem, i els pintem d'ou batut. 
    Els tornem a deixar reposar fins que vegem que han doblat el seu volum.
    Els enfornem, al forn calent a 200º, durant dos minuts. Després abaixem el forn a 180º fins que vegem que estan dauradets.

    Els deixem refredar i ja els tenim  a punt per menjar!
    Un consell, si no volem que es ressequin massa podem posar un recipient amb aigua dins del forn durant la cuita.

    3.4.11

    Cookies de xocolata i avellanes.


    Us creureu que no n'havia fet mai?

    Necessitem:
    -200g de farina
    -100g de farina integral
    -100g de sucre moré
    -100g de sucre blanc
    -50g de mantega
    -1 ou
    -1culleradeta de sucre avainillat
    -un polsim de sal
    -mig sobret de llevat químic
    -100g de xips de xocolata o xocolata negra tallada a trossos
    -100g d'avellanes DOReus picades grosses.

    Treiem la mantega una estona de la nevera i quan la tinguem tova la barregem amb els sucre i l'ou.
    De mica en mica hi anem afegint les farines, barrejades amb el llevat , la sal i el sucre avainillat i ho anem amassant fins que ens quedi ben lligat.
    Al final hi afegim els xips de xocolata i les avellanes.
    Ho deixem una mitja hora a la nevera.

    Encenem el forn a 200º.

    Damunt la safata  hi posem un paper de forn. Anem fent boletes amb la massa i les coloquem, no massa juntes ja que quan es couen s'aplanen i s'enganxarien les unes amb les altres.  Entre 10 i 15 minuts i ja les tenim a punt.
    Quan es treuen del forn són toves, s'endureixen en refredar-se.