30.3.11

Pastís de calçots

Fer una calçotada sempre vol dir arribar a casa amb alguna carmanyola plena, bé siguin calçots cuits o crus, carxofes, llangonissa... i com no, una miqueta de salsa que ens alegrarà les amananides uns quants dies!
Aquesta vegada han estat un parell de manats de calçots cuits que els he "reciclat" de la següent manera.



-       15 o 20 calçots
-       6 ous
-       100ml de crema de llet
-       Sal
-       Pebre

He netejat bé els calçots, treient tot el que queda brut del foc, dels dos manats me n'ha quedat la meitat, és a dir l'equivalent a una vintena.
Ben talladets  a trossets els he posat en un bol amb els sis ous batuts una mica i la crema de llet i ho he passat per la batedora fins que ha quedat com un puré.
Salpebrar al vostre gust, pensem que el calçot dolceja una mica, per tant aquí cal ser una miqueta generós.
Untat un motlle de silicona  amb mantega fosa i  s'hi aboca la barreja.
Al forn, al bany maria, a 200º  uns 35 minuts.
Ho vaig deixar refredar una mica abans de treure del motlle i  al plat amb una cullerada de salsa de calçots.

Si ho volem fer a casa i no tenim excedent de calçotada podem agafar els calçots i escaldar-los. La resta igual.

23.3.11

Mandonguilles amb avellanes i ceps

Dies enrera tots vam cuinar pensant amb en Santi Santamaria, quan vaig veure la recepta que va penjar l'Alfons i  em vaig animar a fer-la. Em van agradar les verduretes, blanquejades i saltejadetes al moment de menjar-les, però el que em va  encuriosir més i em va agradar força va ser la manera de preparar la pilota. Vaig pensar  en  fer-ne unes mandonguilles, a l'estil de casa, fent  xup-xup una bona estona, enlloc de bullir-la en brou.
El resultat aquí el teniu:
Vaig agafar 300g de carn de vedella picada i la vaig barrejar amb 300g de carn de porc, picada també. A banda vaig picar 250g de "vellanes" torrades i les vaig barrejar ben barrejades amb la carn.  Vaig xopar una molla de pa amb llet i un ou i ho vaig estar treballant tot una bona estona. Salat i salpebrat al gust.  Vaig fer les mandonguilles i les vaig arrebossar amb una miqueta de farina. Immediatament fregides i reservades. A l'oli del fregit hi vaig posar mitja dotzena d'allets tendres perquè es sofregissin i després hi vaig posar les mandonguilles, mig cobertes de caldo i una miqueta de vi ranci. Una bona estona fent-xup a foc baixet i quan el líquid ja havia minvat força hi vaig posar uns quants ceps talladets ( eren congelats). Xup-xup una estoneta més fins que vaig veure que la salseta s'havia reduït prou i que els ceps ja eren cuits.

Què us sembla? Ve de gust?

19.3.11

Crema catalana... ho mana la data, és St Josep!!

I seré tan típica i tòpica com mana la data. Felicitaré a tots els Joseps, Josepes, Peps, Pepes... amb aquesta magnífica crema catalana.

La recepta? M'imagino que la de tots i cadascun de nosaltres, més o menys la mateixa, però amb el puntet personal que fa que em pensi que és la millor, almenys a casa m'ho diuen, què carai!!!



La millor o no, aquesta és la meva crema, dedicada a tots i totes els que teniu algun motiu de celebració un dia com avui:

- 1 litre de llet ( jo la he agafat sense lactosa, per allò de les intoleràncies)
-10 rovells d'ou
-200g de sucre
-50g de midó per espessir crema
-1 culleradeta de sucre avainillat
-un polsim de sal
-la pell d'una llimona
-un canó de canyella

En fred, amb la batedora, barrejar bé la llet, els rovells, el sucre, el midó, el sucre avainillat i la sal.
Afegir la pelll de llimona i el canó de canyella.
Posar-ho en una cassola i  , sense deixar de remenar amb una espàtula de fusta, escalfar-ho, sense que arribi a bullir, aleshores abaixar el foc i seguir remenant fins que tingui la consistència de crema que a nosaltres ens agrada. Retirar-ho del foc i remenar un minutet més. Treure la llimona i la canyella
Abocar-ho en sis platets o cassoletes de fang.
Empolvorar de sucre i cremar-ho, amb un bufador, una pala, o posant-ho uns minuts al gratinador.

I ja sé que vaig tard, però aquests dies hem estat una mica més "enfeinats " del compte i no he arribat a temps a La Recepta del 15, organitzat per Els fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta.  Però em sembla que m'hi deixen afegir!

14.3.11

Panets d'olives negres

Anar a la "muntanya" vol dir baixar carregats. Carregats de viandes, és clar!
I què millor que uns panets acabadets de fer per acompanyar aquest bé de Déu de secallona, llonganissa seca i baiona.

Per fer-los necessitem:
  • -Un quart de litre d’aigua tèbia.
  • -4 o 5 culleradetes d’oli d’oliva.
  • -2 culleradetes de sucre.
  • -2 culleradetes de sal.
  • -450/500 de farina.
  • -1 sobre de llevat de pastisseria super ràpid o 25g de llevat fresc. 
  • -250g d'olives negres d'Aragó 
Desossem les olives i les piquem petites

S’amassen tots els ingredients fins aconseguir una massa no enganxosa i al final hi afegim les olives , ho posem en un bol i ho tapem amb un drap de cotó durant una hora perquè reposi i creixi.

Folrem una safata de forn amb paper vegetal i el pintem amb oli.

Una vegada la massa ha crescut en fem boletes de la mida que vulguem els panets i els posem  damunt el paper vegetal. 
Els pintem amb oli i els espolsem amb sal gruixuda.

Posem la safata , a 50/60º, al forn durant mitja hora i la traiem perquè es refredi.

Posem el forn a escalfar a 200º. 

Posem els panets  dins el forn ja calent uns 20 minuts o fins que tinguin un bonic color daurat.

Com que en van sortir molts  uns quants han fet cap al congelador i serviran d'entrepà per esmorzar a l'hora del pati, quan s'acabi la setmana blanca i tot torni a la normalitat.

7.3.11

GINGERBREAD MAN

Hem fet una trobada d'amics de joventut, aquelles que voldries fer una vegada a l'any però que, a mesura que ens fem grans es van espaiant. Ara feia més de tres anys que no ens trobavem i quina il·lusió retrobar-nos una vegada més!
No va ser una trobada en un restaurant, va ser a casa d'un de nosaltres, i cadascú es va encarregar de portar alguna cosa per alimentar els nostres "afamats estòmacs".
A mi em va tocar portar la llepolia per acompanyar el cafè i fer que s'allargués la sobretaula. Vaig pensar en xocolata, uns bombonets d'avellana, unes trufes, o potser uns pastissets en versió mini... Al final hem vaig decidir i entretenir fent unes galetes de gingebre, unes galetes  diferents ja que tenen un punt "picant" que les fa especials.

Per fer-les necessitem:
  • -150g de mantega en pomada
  • -1 cullerada de melmelada de taronja amarga
  • -1 culleradeta de llevat químic
  • -1 ou
  • -200g de sucre
  • -una culleradeta de gingebre en pols ( jo n'hi poso mitja, d'altra manera trobo que piquen una miqueta massa)
  • -350g de farina
Posem el forn a preescalfar a 180º.

Barregem bé la mantega, l'ou i el sucre.
Hi afegim la farina barrejada amb el llevat i ho amassem bé.
Al final hi posem la melmelada i el gingebre i ho acabem d'amassar.
Amb el corró estirem la massa fineta i la tallem amb els motlles. Jo m'he entretingut a dibuixar-los amb un escuradents.
Posem les galetes damunt paper de forn i les posem a coure, a 180º, uns 10 minuts aproximadament.

No sé si va ser la picantor de les galetes o el bon rotllo, però el cava va correr i vam estar una llarga estona d'allò més bé!

2.3.11

Minimagdalenes de taronja (19)

Per esmorzar sempre n'agafa dos per acompanyar el cafè amb llet, siguin de la mida que siguin, sempre dos... és el seu costum. Aquestes són petitetes, com a mínim se'n menjarà tres o quatre, si no n'agafa alguna més! Les he fetes pel meu pare.

Per fer-les necessitem:
- 6 ous
-1/4 de farina
-1/4 de sucre
-1/4 d'oli d'oliva
-Un polsim de sal.
- un sobre de llevat químic
-La pell de dues taronges ratllada.

Batem els ous amb el sucre i el polsim de sal a punt de cinta. Hi afegim la ratlladura de la taronja.
Després l'oli i al final la farina barrejada amb el llevat. Ho barregem amb cura perquè no "ens baixin" els ous.
Omplim els paperets de magdalena fins la meitat i els posem al forn, que ja tindrem calent a 200º , durant uns 10 minuts.
Si feu servir motlles una mica més grossos les haureu d'enfornar una miqueta més.

I mentre us estic explicant aquestes magdalenes el forn està coent unes coques de llardons per demà. Recordeu que és DIJOUS GRAS!