26.1.11

Taller de cuina d'aprofitament


Ahir  al vespre va tocar  TALLER DE CUINA. 
El tema : Cuina d'aprofitament.
Vam fer dues receptes,  una de salada per aprofitar restes que ens van servir per farcir uns rotllets de pollastre

 Aquests d'espinacs a la catalana.
I els de sota de compota de panses, prunes, poma i pinyons.

 





I com us podeu imaginar també vam fer un coc, per aprofitar una barra sobrera de torró de xixona.


I em sembla que els va agradar , aquí podeu veure com treballavem i a  l'Eloi fen el tast! 

Si voleu  podeu veure les receptes aquí!








23.1.11

Coc de fruita confitada (42)

Ja sabeu que a casa no llencem res, tot s'aprofita i això em va bé per a fer aqueta recepta i presentar-la a aquesta proposta que ens fa el blog amic sano y de rechupete.
Avui ens toca fer una mica de "neteja" i s'ha d'acabar aquella carmanyola plena de fruita confitada, la que va sobrar del tortell de reis, .
I què millor que fer-la servir en un coc, no us sembla?



Necessitem:
-4 ous
-125de mantega en pomada
-250 de farina
-250 de sucre
-1sobre llevat químic
- 3 o 4 cullerades d'algun licor dolç, per aromatitzar (hi he posat una miqueta de Cointreau)
-Fruites confitades tallades petites i passades per farina.

Preescalfem el forn a 200º.
Comencem muntant les clares a punt de neu ben fort i reservant-les.
A part barregem la mantega amb el sucre fins que quedi una massa escumosa, afegir-hi els rovells d'ous i les clares muntades.
A poc a poc incorporar-hi la farina barrejada amb el llevat amb cura que eno ens baixi la massa.
Barrejar-hi les fruites confitades i al darrer moment posar-hi el licor.
En un motlle preparat amb mantega i oli hi aboquem la massa i la posem a coure uns 45 minuts a 200º.

21.1.11

Pastís salat de salsitxa ... la recepta!

Us creureu que no me n'he adonat que faltava la recepta fins avui al matí quan he llegit alguns dels vostres comentaris?
Solventem-ho!
Necessitem:
  • - 4 ous
  • -150g de farina
  • -125g de llet
  • -100g d'oli d'oliva 
  • -1 sobre de llevat químic
  • -100g de formatge curat d'ovella , ratllat.
  • - un pessic de sal
  • -8 salsitxes
Preescalfem el forn a 200º
Barregem la llet amb l'oli.
Hi afegim els ous i ho batem bé.
A poc a poc hi incorporem la farina barrejada amb el llevat. I al final hi barregem el formatge, ratllat el més fi possible.
Preparem un motlle amb oli i farina i hi aboquem una mica de massa, hi possem un parelll de salsitxes tallades per la meitat, una mica més de massa, un parell de salsitxes més i així fins que s'acabin.
Ho courem al forn a 200º entre 35 i 45 minuts.

19.1.11

Pastís salat de salsitxa

Una ja té una edat..., sóc de l'edat del mig, ni gran ni jove, per segons què encara em crec jove i per segons què em veig enormement gran... L'informàtica, com a usuària i poca cosa més, a la feina cada dia t'impliques en més projectes, vols arribar a més, i avui en dia tot són TIC, TIC i més TIC. És un món que m'espanta una  mica, però vaig veient que me'n vaig sortint. Un dia algú em diu que he de perdre la por, que m'he de llençar. Però com?, vet aquí la gran pregunta: com? Comença fent un bloc! Apa! què dius, però si això és dificilíssim, jo no podria, a més a qui li interessaria un bloc meu, i sobre què el puc fer?  No t'agrada cuinar, doncs aquí tens un possible bloc... Que no, que no i que no... però l'esquer ja estava llençat i una, que és com és, no va parar de donar-hi voltes fins que ara fa dos anys i mig, si, si... dos anys i mig va sortir aquest "fill meu" amb unes magdalenes sota el braç. Nom: Dolça, quina vergonya posar el meu nom autèntic, i si resulta que al final surt fatal, res, més val que ningú sàpiga que és meu... Tot prudència, tot timidessa al començament, engegar l'ordinador un munt de vegades a veure si algú m'havia llegit. Les primeres entrades, un dos o cap comentaris... veieu com no interessa a ningú... I els cocs i les magdalenes van anar engrescant els visitants i em van anar engrescant a mi. I una trobada blocaire el gener passat va fer que poses cara a una pila de comentaris que de mica en mica van anar creixent. I una juguesca amb la Marta de PADENOUS i la coca de cireres em van portar  a la ràdio i als Casals el setembre passat. I un munt de bons moments... i tot això per què? Doncs perquè volia perdre la por a l'informàtica!

I perquè us ho explico tot això? Doncs acabo d'arribar d'un curs d'informàtica, i no sé perquè he tingut uns moments "nostàlgics" ( ja us he dit que una ja té una edat, i això són coses de l'edat, no us sembla?)

I per sopar un pastís salat que he deixat preparat.

16.1.11

Brioixets amb trossets de xocolata

Avui  no m'he complicat massa la vida, he fet el brioix exactament com mana la TMX, i ves per on, ha sortit bé! Poser li faré cas més vegades a aquesta màquina ja que la faig servir sempre a la meva manera i potser aquesta és una de les poques receptes que he fet al peu de la lletra, ja sabeu, m'agrada inventar i fer les coses a la meva manera.
Per 10 brioixets com els que veieu a la fotografia necessitem:
  • -90g de llet
  • -30g de llevat fresc
  • -4 ous
  • -500g de farina de força
  • -60g de sucre
  • -10g de sal
  • -100g de mantega en pomada


- Posar la llet al bol i 30 '' a 37º, V1.
- Desfer-hi el llevat, 10 '' a V3.
- Afegir els ous, la farina el sucre i la sal i programar 30'' a V6.
-Amassar a V.Espiga 3 minuts.
-Programar 2 minuts a V.Espiga i anar afegint a poc a poc la mantega pel forat de la tapa.
- Deixar-ho dins del bol una hora. Una vegada passat aquest temps veureu que ha pujat molt. Feu baixar la massa amb l'espàtula i tornar a amassar V.Espiga durant un minut ( jo aquí he fet una mica de trampa i l'he amassat 5 minuts)barrejant-hi trossets de xocolata.
- Treure la massa del bol i posar-la a la safata que anirà al forn donant-li la forma de panets.
- Deixar-ho 45 minuts més.

Preescalfar el forn a 200º.
Passats els 45 minuts pintem la superfície desl panets amb ou batut i posar-ho al forn uns 20/30 minuts.

Ha valgut la pena seguir les "instruccions", encara que sigui per una vegada, no us sembla? Sense haver d'inventar ni massa feina ja tenim esmorzar per demà!

12.1.11

Coc de iogurt, de clares (41)

Moltes vegades només es fan servir els rovells de l'ou, i jo les clares les vaig posant en un pot de vidre i les congelo.
Ara ja en tenia mitja dotzena i em vaig animar a fer aquest coc, és una recepta del típic copc de iogurt canviant els 3 ous sencers per sis clares. El resultat perfecte, una miqueta més blanc, però si no dius que és només de clares ningú se n'assabenta (almenys a casa que sembla que el paladar no el tenim massa fi)!

Necessitem:
  • -6clares d'ou
  • -1 iogurt
  • -250g de sucre
  • -120g d'oli
  • -300g de farina
  • -un sobret de llevadura química
  • -un polsim de sal.
Preescalfem el forn a 200º.
Muntem les clares a punt de neu ben fort posant-hi un polsim de sal.
Quan les tinguem muntades hi anem afegint, a poc a poc, amb molta cura i sense deixar que baixin, el iogurt, el sucre, l'oli i al final la farina barrejada amb el llevat.
Queda una massa esponjosa i espesa, que posarem en un motlle preparat amb oli i una miqueta de farina al forn a 200º una mitja hora.

9.1.11

pa blanc


Després de fer el Tortell, veure que la masssa pujava i que al final no era només comestible sino que era bo, m'he animat a fer pa. Però encara em fa una mica de respecte la massa mare, per tant de moment, amb llevat fresc.

Per saber una recepta de pa que segur que sortirà bé què millor que parlar amb un dels pocs pastissers que encara amassen cada dia. I segons el pastisser de la plaça del Castell cada 500g de farina de força  s'han de barrejar amb un quart de litre d'aigua  i 3 o 4 cullerades de llevat natural , a mi em va dir que hi poses 60g de llevat fresc. I a partir d'aquí em va donar algunes idees per anar fent proves i trobar el pa que m'agradi més.
I vaig marxar cap a casa amb la farina de força i el llevat natural que fa servir ell per fer el nostre pa de cada dia.


Avui debuto amb aquest. A veure què us sembla!
Necessitem:
  • -500g de farina de força.
  • -250g d'aigua ( mineral, no de l'aixeta)
  • -10g de sal
  • -60g de llevat natural
  • -25 g de mantega
Barregem primer el llevat amb l'aigua una miqueta tèbia.
Hi posem la farina i amassem bé, incorporant al final la sal i la mantega tova.
Fem una bola i ho tapem, no ho emboliquem ja que podriem ofegar la massa, amb un drap de cotó humit i ho deixem fins que dobli de volum.
Tornem a massar una mica i donem la forma que volem al pa.
Ho posem damunt la safata on s'ha de coure i el deixem créixer una altra vegada.
Una mitja horeta més tard quan ja veieu que ha crescut talleu una mica la massa del damunt, amb un ganivet de serreta, i el poseu al forn que ja tindreu calent a 220º durant mitja hora. Si feu un pa molt gros potser que la cocció hagi de durar una miqueta més.



Em sembla que després d'aquest n'hi haurà d'altres... això de fer pa m'ha agradat!

6.1.11

TORTELL DE REIS


A mi hi ha receptes que sempre m'han fet una mica de respecte, i el TORTELL DE REIS n'és una.
Aquest any m'ha caigut a les mans una recepta "ràpida" per a fer-lo i he pensat que és una bona manera de començar i com que he vist que el resultat ha estat prou bó potser l'any vinent m'animaré a fer la recepta "lenta".
Aquí teniu una recepta de TORTELL per als "porucs" com jo:
  •  -500g de farina de força
  • -100g de sucre
  • -1ou
  • -80g de llevat fresc
  • -100g de mantega
  • -8g de sal
  • -190g de llet
  • -la ratlladura de mitja llimona
  • -la ratlladura de mitja taronja
  • -unes gotes d'aigua d'azahar

  Escalfem lleugerament la llet i, en un bol,  hi desfem el llevat.
Hi afegim la resta dels ingredients en el següent ordre, i anem amassant: farina, ou, sucre, sal, mantega, ratlladures i l'aigua d'azahar.
Treballar bé la massa fins que vegem que es desenganxa de les parets del bol.
Tapem el bol amb un drap humit i ho deixem reposar una mitja hora.
Estirem la massa i hi posem el farcit al mig ( massapà o cabell d'àngel) i les figuretes i la fava. L'enrotllem i donem la forma al tortell. Ho posem damunt la safata que ha d'anar al forn i ho deixem unes dues hores i mitja  fins que vegeu que ha augmentat força de volum. 

 

 Hi poseu la fruita confitada per damunt i l'empolvoreu amb una miqueta de sucre humida.
L'enforneu, a 200º ( ja heu de tenir el forn preescalfat), fins que vegeu que està daurat. 



 
 Què sigui una recepta ràpida no vol dir que sigui menys bona. Aquí, ahir a la nit, va triomfar i el segon tortell serà per postres del dinar d'avui.
 
 Ara vull fer donar les gràcies a la persona que m'ha fet arribar la recepta, és tracta d'una de les noies que aquest estiu va venir al Taller de cuina del juliol del 2010 , la Minerva, que me la va enviar dient-me que aquesta recepta la fa la seva germana.

4.1.11

Torró de xocolata

Quina pot ser la millor manera de començar les receptes de l'any que fer una llepolia on hi hagi "vellanes" de Reus? 
Quina pot ser la millor manera de començar les receptes de l'any que fer una llepolia típica del Nadal?
Quina pot ser la millor manera de començar les receptes de l'any que fer una llepolia amb xocolata, molta xocolata ?
Doncs  les tres coses a la vegada, un  torró de xocolata i nous, ametlles, avellanes (de Reus!)... que si el fem fora de la temporada dels Nadals en podem dir cruixent de xocolata.


Necessitem:
  • -100g de nous pelades
  • -100g de fruites vermelles deshidratades, o de taronja confitada o de panses ( a gust de cadascú)
  • -100g d'ametlla marcona crua, sense pell
  • -100g d'avellanes crues sense pell
  • -100g d'arròs inflat (Krispies)
  • -80g de llard
  • -500g de xocolata (la meitat amb llet i la meitat de cobertura, aquesta proporció la podeu canviar al vostre gust)
Torrem lleugerament les avellanes i les ametlles al forn i les deixem refredar.
Amb la picadora, la Thermomix... piqueu les nous, les avellanes i les ametlles mirant que no quedin massa petites. Hi barregem les fruites vermelles/taronja confitada/panses tallades a trossets i l'arròs inflat.
Mentrestant desfem a foc ben baixet la xocolata i hi quan la tenim desfeta hi afegim la llard que remenarem bé fins que quedi totalment barrejada amb la xocolata.
Aboquem la xocolata damunt la barreja de fruita seca i ho remenem bé.
Folrem un motlle rectangular amb paper film i hi posem la massa ben repartida de manera que la superfície quedi el màxim llisa possible. Quan s'hagi refredat i la xocolata s'hagi tornat a solidificar ja el tindreu a punt per tallar i menjar.

3.1.11

BON 2011!

Mentre  vosaltres feu balanç de l'any que tot just ha acabat, amb esplèndides entrades resum de la feina feta, jo encara he de començar amb les receptes d'aquestes festes. La culpa és de la setmaneta de vacances lluny de l'ordinador que m'he agafat, una setmaneta de natura, salut, exercici... i gens de bloc ni fotografies de menjar! Però ara ja he tornat a la civilització i cal posar-se al dia, hauria de posar-vos receptes de pica-piques, entrants, segons plats... i algunes postres.
Em sembla que no ho faré, que una imatge val més que mil paraules...

Per cert, un dels meus bons proposits d'aquest any que just estem estrenant és portar el bloc més al dia. Espero complir-lo!