20.5.11

Salmorejo

Amb la caloreta que comença a apretar ja venen de gust les sopes fresquetes que pots tenir a punt i quan arribes de la feina et solventen el primer plat.
 Per a quatre racions he necessitat:
  • - mig quilo de tomàquets ben madurs (escaldar-los i treure'n la pell)
  • - quatre llesques de pa del dia abans.
  • - una dent d'all
  • - dos ous durs
  • - 100ml d'oli verge Siurana
  • - vinagre
  • - sal
Tallem el pa a trossos i el posem en un bol, hi afegim els tomàquets sense pell i l'all  i ho triturem.

Quan ja tenim la barreja ben fina i sense cap grumoll hi afegim els ous durs i ho tornem a triturar.


Ho salem i, sense aturar la batedora, hi afegim un raget de vinagre, un bon vinagre, però pel meu gust no ha de ser balsàmic, i l'oli a poc a poc fins que aconseguim la textura cremosa que ens agradi (semblant a la maionesa).

Hi ha qui acompanya el salmorejo amb ou dur picadet, taquets de pa fregit o encenalls de pernil salat, això ja va al gust de cadascú. Nosaltres normalment ens el mengem sol.

22 comentaris:

  1. M'encanta el salmorejo!!! Fresquet a l'estiu...mmmmm... A mes, es un plat molt cordobes, com las meva iaia!!!! Aixi que le tinc un carinyo especial ;-)
    Un petonet
    Sònia

    ResponElimina
  2. Saludos dolça, després de molt de temps em visite a la teva cúina i em trobre amb un salmorejo molt de bó....salutaçións paco

    ResponElimina
  3. El salmorejo m'encanta i aquest té una textura increïble.
    Bon cap de setmana!
    PEtonets,
    Esther

    ResponElimina
  4. m'encanta el salmorejo, sol com tu o amb el típic ou dur i pernil, però com m'agrada més, i em sembla que ho tinc publicat, és en un gotet amb una broqueta amb dos llagostinets.
    salut!

    ResponElimina
  5. Hola,
    M'encanta el salmorejo. Si que és ideal per quan fa caloreta.Petons

    ResponElimina
  6. salmorejos, gaspatxos, ajoblancos, vichyssois... visca la temporada de cremes fresquetes i saludales!

    ResponElimina
  7. Aquest mes de març a Còrdova el vaig tastar per primera vegada...però prefereixo el gaspatxo. Pel meu gust, massa espès. NO me l´acabava. Allà si no és en format tapa te´l posen en plat de sopa.

    ResponElimina
  8. Me gusta mucho el salmorejo...sobre una buena tosta de pan casero esta muy rico.
    besos

    ResponElimina
  9. Sònia, sé el què és això del carinyu especial, a mi em passa amb el gaspatxo, el meu pare és d'Extremadura i el fem com el feia la meva àvia.

    Paco, m'agrada tornar-te a veure per aquí.

    Esther, em pensava que agradava més el gaspatxo, però veig que el salmorejo també té molt@s fans. Bon cap de setmana per a tu també.

    Manel, Ja te'l vaig veure el gotet, ja, i la veritat és que té molt bona pinta.

    La cuina de l'Eri, la veritat és que si, amb la caloreta ve molt de gust.

    Gemma, tot just comença aquesta temporada de cremes fresquetes i saludables, veuras quin be de Déu de cremetes que publicarem entre tots!

    Cristina, a mi quan el vaig tastar per primer cop em va passar el mateix, el vaig trobar es pès i no m'acabava de passar, però una vegada a casa he anat provant fins trobar la textura i l'espesor que m'agrada, i ara ja l'anem fent de tant en tant!

    Núria, jo sempre me'l menjo amb cullera. Potser ho provaré això de posar-lo damunt una bona torrada de pa!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Oh, a casa a l'estiu ens en fem un tip de menjar salmorejo! T'ha quedat amb una textura perfecta, avui me'n menjaria un plat ben a gust!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  11. Amb la calor i el bon temps, aquestes sopes fresquetes d'estiu ja comencen a venir de gust. A casa preparem molt sovint el gaspatxo i la vichissoise, però el salmorejo no l'he provat mai. A veure si aquest estiu m'hi animo!

    Petons!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  12. El salmorejo es un plato bien refrescante, me encanta con huevo duro a trocitos y jamón, lo probé también con rodajas de berenjena en tempura y era una combinación deliciosa.
    Saludos

    ResponElimina
  13. Una delicia ben fresqueta i ben bona i ara que be el bon temps es ideal¡¡¡
    Un petonet molt gross i bona tarde del diemenge.

    ResponElimina
  14. Ja tenim la caloreta a sobre i que millor que un bon salmorejo fresquet?

    ResponElimina
  15. La diferència del salmorejo i el gaspatxo és la textura? Aquestes receptes són les que vénen més de gusta ara, oi?
    Petons!

    ResponElimina
  16. Ara ja venen de gust aquest plats... refrescan i alimenten
    petonets

    ResponElimina
  17. Hola Dolça. Este salmorejo tiene una pinta fabulosa. Es un plato que me gusta mucho.
    Saludos

    ResponElimina
  18. me encanta el salmorejo y el tuyo claro y me cojo la idea del Manel en gotet y brocheta de langostinet
    peto
    miquel

    ResponElimina
  19. Buf, a casa el salmorejo triomfa tot l'any, estiu i hivern. A nosaltres ens agrada amb pernil salat i ou dur :-)

    ResponElimina
  20. Que bé que entren aquets plats fresquets, i aquest salmorejo te una pinta deliciosa
    Petons

    ResponElimina
  21. Ja comença a venir de gust aquesta mena de plats frescos.
    Totalment d'acord en que el vinagre balsàmic no és l'indicat per aquest plat.
    Salut.

    ResponElimina
  22. És l'etern dubte als migdies quan fa calor...gazpacho o salmorejo? :D
    Petons.

    ResponElimina

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.