15.4.11

Fent pràctiques... MONA TRADICIONAL

Ja fa dies que em rondava pel cap provar de fer la mona tradicional, però com  que es fa amb massa mare..., això em feia dubtar. 
Al final m'he decidit i he debutat amb la massa mare, Vençuts tots els temors que tenia els resultats han estat magnífics...ara bé, temps, se'n necessita molt per a fer aquesta recepta.
Ha valgut la pena, ara només em queda fer la mona pel dia de Pasqua. 
Avui us poso les fotos de les pràctiques.


Per fer aquestes "pràctiques" he necessitat:

MASSA MARE:
175 de farina de força
90g d'aigua
10g de llevat fresc
MONA:

250 g de farina de força
2 ous
65 g de sucre
30-40 ml d'aigua
ratlladura de llimona
25 g d'oli
massa mare
cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
2 ous durs per a decorar
un ou batut per a pintar
fideus de colors
    PREPAREM LA MASSA MARE:
    Desfem el llevat en una mica d'aigua tèbia. Hi afegim la farina i ho amassem fins aconseguir una massa homogènia.
    En fem una bola i ho posem dins un bol enfarinat, tapat amb un drap de cotó, durant dues hores.


    I DUES HORES MÉS TARD... COMENCEM A FER LA MONA:
    Batem els ous i hi afegim la farina, el sucre, la ratlladura de la llimona i la massa mare. Ho amassem mentre anem afegint, a poc a poc, miquetes d'aigua fins aconseguir una massa ben lligada que no se'ns enganxi a les mans.
    Ara es el moment de anar amassant mentre hi afegim l'oli, a poc a poc fins que quedi ben absorbit.
    Tornem a posar la massa en un bol enfarinat i tapat amb un drap de cotó, aquesta vegada tres hores.

    I TRES HORES MÉS TARD:
    Una vegada la massa ha pujat l'estirem amb el corró, damunt el taulell de cuina enfarinat, es forma un rectangle una mica més ample d'un costat.; extrem. Aleshores, es col·loca el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i es va enrotllant cap a l'extrem més ample i s'enrotlla d'estret a ample. Ajuntem els dos caps donant-li la forma de tortell. 

    El pintem amb ou batut i el tornem a deixar reposar mitja hora més.
    El tornem a pintar amb ou batut, hi posem fideus de sucre de colors i el posem al forn, preescalfat a 180º entre 20 i 30 minuts, fins que vegeu que té un color daurat.



    En total he estat gairebé set hores pendent però el resultat... bo, molt bo!
     Per cert, la recepta és de la Mercè, de cuina per llaminers, recepta excel·lent, com totes!

    22 comentaris:

    1. Aquestes masses que han de fermentar són força complicades de fer a casa... Però a tu t'ha quedat molt bé, segur que la Mona de veritat que faràs per Pasqua et sortirà fantàstica :)
      Jo no em complico tan la vida i en faré dues de pa de pessic, una de yema i una da sara, je je je...

      ResponElimina
    2. I tant que ha valgut la pena, te una pinta guauuuuuu, super tendre oi?
      Jo aquest any també la vui fer així per regalar a la familia. Li posaré un ou al mig.
      Em porto un trocet per tastar-la i larecepta per comparla amb un altre, però crec que aquesta val més la pena.
      Moltes gràcies.
      bon cap de setmana
      Petonets

      ResponElimina
    3. que maca! justament jo tambe tenia pensat penjar la recepta que tinc per casa (i que a vegades fem) de mona tradicional, no sé si es ben be igual, pero s'assembla força aixi a ull.....a veure si m'espavilo i la faig

      ResponElimina
    4. T'ha quedat sensacional, si això es la prova jo vull tastar la definitiva. El dilluns de Pasqua has de comptar amb una fillola més, jo, jejejeje.

      Petons!!!

      ResponElimina
    5. Té molt Bon aspecte i de gust segur que també. Jo vaig fer el Tortell de Reis i estava boníssim.
      Petonets,
      Esther
      http://comosiempremadreando.blogspot.com

      ResponElimina
    6. Doncs un 10 per aquesta pràctica. Té una pinta boníssima... Petons i bon cap de setmana

      ResponElimina
    7. gemma, tinc l'impressió que faré com tu, el pa de pessic de la besàvia, la glaça de xoco o de gema i llestos!

      Lily, és molt bona i super, super tendre, però m'agobia estar tant de temps pendent d'una cosa, sóc bastant impacient, saps?

      anirac, espero la teva recepta, a veure si no és tant llarga d'elaborar!

      Delicias y senderos, cada vegada tinc una llista més llarga, jejej.

      Ester, molt més tendre que el tortell de reis, és clar que va estar pujant moltíssima més estona i això s'ha de notar en el resultat, no et sembla?

      La cuina de l'Eri, gràcies pel 10!

      Bon cap de setmana a tots!

      PTNTS
      Dolça

      ResponElimina
    8. Dolça hasta aqui aplega el olor de la mona, que bona per favor.......paco

      ResponElimina
    9. muy bien esta practicas asi te aseguras el exito final.te ha quedado muy bien
      peto
      miquel

      ResponElimina
    10. La foto del tall denota l´esponjositat de la massa. Molt bé! Ha pagat la pena tant d´esforç,no?

      ResponElimina
    11. Quina delicia te ha sortit,aquestes masses me encanten i crec que val la pena fer-les per qué el resultat es excellent i la teva mona es una ricura.
      Molts de petons i bon cap de setmana.

      ResponElimina
    12. Quina bona practica, com quedarà la definitiva, a mes amb un aspecte d'estar flonja.Petons

      ResponElimina
    13. Estàs feta tota una profe!!!! Potser que un dia m'hi posi a fer una mona, no???? Muaks!!

      ResponElimina
    14. Jo no considero que siguin difícils de fer, però has de disposar de molt de temps. El problema està en els temps de fermentació, que cal respectar-los. I a vegades m'ha passat que quan just ja tocava tornar a pastar, em ve algun fill dient-me si el puc portar a tal lloc. Per això no en faig sovint, perquè mai sé si tindré prou hores!
      Però aquestes masses m'encanten. Si començo, sóc capaç de menjar-me-la tota sola. I això sí que no, que després me'n penedeixo!!!
      Petons, guapa, i que passis molt bona Setmana Santa!

      ResponElimina
    15. pRACTICANT, PRACTICANT...és com un aprèn!, de tota manera tú ets una alumna avançada...no ens enganyem...i a més la teva pròpia profe!...això com es menja?...Una abraçada, t'ha quedat fantàstica!

      ResponElimina
    16. Si necessites fer més pràctiques, ens ho dius, que vidrem gustosament a fer un tast!. Ja esperem la mona!

      ResponElimina
    17. Paco, gràcies pel compliment.

      Miquel,Àngels, hi ha receptes que em fan una mica de basarda, i com que de massa mare no n'havia fet mai vaig pensar que havia de fer "pràctiques", i us he posat les pràctiques ja que no sé si disposaré d'un altre dia "sabàtic" abans de dissabte vinent per fer la mona definitiva!

      Cristina, realment ha quedat molt esponjosa, molt flonja. És clar que amb tantes hores...

      Ague, és la primera vegada que faig una massa d'aquest tipus, i la veritat és que ha sortit molt bona.

      Marta, aquesta no és de cap taller, amb aquestst tipus de receptes no m'atreveixo!

      Margarida, tu ho has dit, difícils no, però llaaaaaaaaaaaargues si, i jo sóc de taranna impacient, m'agrada veure resultats ben aviat i se'm va fer llarga l'espera, molt llarga, jejej.

      mercè, alumna, profe... no sé , l'important és que me'n vaig sortir prou bé, no et sembla?

      Glòria, com els he dit al Miquel i a l'Àngels, no sé si arribarà la mona definitiva, de moment vam tastar "les pràctiques", jejej!!!

      PTNTS i bon diumenge de rams a tots!

      Dolça

      ResponElimina
    18. Carai, doncs si això només era per practicar, ja tinc ganes de veure com et quedarà la Mona oficial de la setmana vinent!
      Jo faré mones de les més normals, les de pa de pessic, i potser algun any faré aquesta, però crec que la família espera que hi hagi xocolata a dojo...

      ResponElimina
    19. Alaaaaaaaaaaaaaa, te ha quedado de escándalo!!! Aquí no es costumbre rellenarlas pero con cabello de ángel tiene que estar de pecado!! Tomo nota.
      Un besiño.

      ResponElimina
    20. XicotaJ!!
      I tant que ha valgut la pena, que no t'ha quedat un rotllo ben bo?
      apa, que segueixo les teves passes, ja t'ho diré.
      ptons.

      ResponElimina
    21. Dolça! jo també en faré una! Ja compararé la recepta amb la teua!! Fa molt bona pinta!

      ResponElimina
    22. HOla!!! he descobert aquest blog i m'encanta!!!! vaig provar el passat cap de setmana a fer aquesta mona (tot i que ja havia passat el dia de la mona) i va quedar boníssima!!! vaig haver de tornar-la a fer perquè els de casa m'ho demanaven... jejeje...
      FELICITATS PEL BLOG!

      ResponElimina

    Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.