29.10.10

panellets de pinyons

Me n'acabo d'adonar, aquesta serà la tercera castanyada que passo en companyia vostra i encara no us he posat la recepta dels panellets.
A casa només ens agraden els de pinyons, si en faig d'algun altre tipus acaben sobrant, per tant aquí teniu els nostres panellets de pinyons:



Necessitem:
- 1/2 quilo de farina d'ametlla
-400g de sucre
- 2 ous sencers
-4 rovells
- 2 rovells més per pintar-los per damunt
-250g de pinyons.

Barregem els rovells i els ous sencers, hi afegim el sucre i ho remenem fins que no es noti el granet. Hi anem afegint a poc a poc la farina d'ametlla fins que ens quedi una massa compacta.
Deixem reposar la massa un parell d'hores i després fem les boletes que arrebossarem amb pinyons i pintarem amb rovell d'ou.
Els enfornarem a forn mitjà uns 5 o 6 minuts fins que els vegem daurats.

Que vagi de gust... i BONA CASTANYADA!!

26.10.10

Coc de xocolata amb avellanes (38)

Fa molts dies que no faig cap coc ni cap recepta amb avellanes i a casa ja s'enyoren una mica, sobretot del primer.
Però amb aquest ja he fet les paus amb ells. He versionat a la meva manera la Tarta Carolina que al seu dia va publicar la revista HOLA en un llibre monogràfic sobre la xocolata i ha quedat un coc de textura humida, que ve molt de gust ara que ja comença a fer fresqueta.


Necessitem:
-Una rajola de 200g de xocolata negra (mínim 70%)
-200g de sucre
-150 d'oli d'oliva
-3 cullerades soperes de farina
-1 culleradeta de llevat en pols.
-4 ous
- avellanes per posar per damunt.

Desfer la xocolata. Muntar 3 clares a punt de neu ben fort.
Barrejat l'oli i el sucre remenant-ho bé. Afegir-hi l'ou sencer i els tres rovells i batre-ho bé fins tenir una massa homogènia. Posar-hi la farina, barrejada amb el llevat, a poc a poc, sense deixar de remenar. Afegir-hi amb cura i sense deixar de remenar les clares muntades.
Preparar un motlle amb farina i oli perque no s'engnxi i abocar-hi la massa. Hi posem les avellanes pel damunt i ho posem al forn, ja calent, a 180º, uns 40 minuts.
Vigilar de no passar-vos en la cocció ja que ha de quedar humit de dins, és a dir quan el punxeu no ha de sortir l'escuradents sec del tot.
Ve de gust? ja veureu com us agrada!!

24.10.10

El dia després...

Aquest cap de setmana per les meves terres ha rodat el RallyRACC Catalunya Costa Daurada 2010.

Dissabte, dia 23, la cursa va sortir de Salou i va enfilar 26'51 Km per Santa Marina, 2'48 per la Mussara i 16'32 per Riudecanyes. L'afluència de públic va ser molt elevada.




És bonic que els nostres pobles acullin un esdeveniment esportiu d'aquest tipus, és bonic veure paisatges coneguts per la televisió, llocs que si no fos pel Rally gairebé ningú sabria situar-los al mapa. És bonic veure que hi ha tanta gent que s'interessa per aquest esport i pels seus protagonistes i es desplacen per veure'ls de ben aprop.

Res a dir, si avui dia 24, aquells que vivim a les rodalies d'on ahir va còrrer el Rally i que normalment anem a la Mussara, a fer caminades, a buscar rovellons o simplement a prendre el sol i gaudir de la natura no haguéssim hagut de conviure amb això:


Calia?

21.10.10

Melmelada de fruites del bosc... en aquest cas mores.

Com ja us vaig dir, després d'una de les meves caminades per la muntanya, vaig arribar a casa carregada de mores, més d'un quilo i mig. I com no podia ser d'altra manera van acabar en una melmelada.



La vaig fer de la següent manera:

Netejar bé les mores (un quilo), afegir-hi el suc d'una llimona, dues pomes golden tallades i 6oog de sucre. Remenar-ho bé i deixar-ho reposar tota la nit. Posar-ho al microones a màxima potència trenta minuts. Passar-ho per la batedora i després, carregueu-vos de paciència i coleu-la bé amb un colador de malla fina o amb un "xino".


Poseu-la en pots de vidre esterilitzats i els bulliu uns 20 minuts. (jo ho faig a l'olla exprés). Els deixem refredar cap per avall i ja teniu la melmelada a punt .


Què he trobat? Doncs que el granet de les mores fa imprescindible que s'hagi de colar i és una tasca una mica pesada de fer i que fa que de la quantitat que sembla que et surt se't reduexi gairebé a la meitat a l'hora de posar-la als pots, ja que hi ha bastant de desperdici. Però és bona, molt bona... i una vegada de tant en tant val la pena... Proveu-la i ja m'ho direu!

16.10.10

salsa de fruites del bosc

Una bona caminada per la muntanya és perfecta si acaba amb un bon dinar, o sopar!
Després de trescar per camins, saltar rierols, veure vaques , cavalls i bens... hem trobat un racó carregat de mores i n'hem agafat unes quantes.
Les primeres han servit per fer una salsa que ha acompanyat un filet de vedella i una brotxeta de patata i ha donat un toc especial al plat. Les altres estan macerant-se en sucre per fer melmelada.

Per fer la salsa he necessitat:

-una ceba tendra
-un bon grapat de mores
-mitja culleradeta de sucre
-sal i oli

Picar la ceba ben petita i posar-la a foc ben lent amb el sucre , un pessic de sal i una miqueta d'oli fins que gairebé es caramel·litzi.
Mentrestant rentar bé les mores, triturar-les amb la batedora i passar-les pel colador xinès.
El puré resultant s'afegeix a la ceba i es deixa coure uns 10 minuts a foc ben baixet.
I ja està, a punt per posar-la al costat d'un bon filet fet a la planxa, acompanyat d'una brotxeta de patates, però també poden ser unes verduretes a la planxa, o el filet sol, senzillament!

12.10.10

milfulls de patata, verduretes i bolets amb beixamel de ceps

Amb aquells retalls de ceps que queden, lletjos, i que amb el preu que tenen s'han d'aprofitar sigui com sigui he fet una beixamel de ceps. Després ja m'inventaré on la poso!
Sofregir mitja ceba talladeta ben petita i quan estigui transparent afegir-hi els trossets de cep i deixar-ho coure uns 3 o 4 minuts a foc ben baixet. Posar-hi dues cullerades de farina i remenar-ho perquè es cogui una miqueta.Posar-hi sal i, si es vol, pebre al gust. Després afegir-hi mig litre de líquid (jo hi he posat un quart de caldo de verdures i un quart de llet)i anar remenant fins que tingui la consistència adequada i cap grumoll.

Ara ja tinc la beixamel!

Mentrestant he bullit unes patates amb pell i les he deixat refredar. Les he tallat a rodantxes primetes i les he reservat.
He sofregit carabassó tallat a làmines finetes junt ceba i retallets de ceps.
Per muntar el plat he anat alternant dins un motlle quadrat una capa de patata, una del sofregit, una de patata, una de sofregit i una de patata. Al damunt hi he posat una llesca molt fina de pernil, ho he cobert amb una mica de beixamel i hi he posat formatge d'ovella a sobre. Uns minutets a gratinar i a punt per menjar!
M'ha quedat un esplèndid plat únic i la beixamel de ceps, molt suau, li buscaré altres "utilitats"!!

5.10.10

pastís de bolets

Fa dies que tinc el bloc una mica massa abandonat, i això no pot ser. La raó és que porto una temporada de cuinar poc, l'adolescent de casa és fora i això em permet estar menys per casa i quan passa això, el primer que se'n resent, almenys a casa meva és la cuina.
Aquest cap de setmana passat, passejant per la Cerdanya, vam proveir-nos amb uns quants ceps ( no us penseu que els vam trobar nosaltres, els vam pagar, que és molt diferent!)
Amb uns quants vaig preparar un carpaccio seguint aquesta recepta i amb la resta faig fer aquest pastís de ceps.

Vaig necessitar:
-1 kg de ceps ( també podeu fer-ho amb barreja de bolets)
-Mitja dotzena d'ous
-1 ceba
-1 got de brou de verdures.
- 1 bon rajolí de vi ranci.
- Oli d'oliva
- sal i pebre al gust

Picar la ceba ben petita i sofregir-la en una paella amb oli. Quan ja és transparent afegir-hi els ceps (o la barreja de bolets) tallats petits. Un aneu remenant i ho teniu a foc baixet una mitja hora.
Al got de la batedora hi poseu el brou, el vi ranci, els ous i la meitat del sofregit dels ceps i en feu un puré. Hi barregeu l'altra meitat de ceps a trossets i ho barregeu bé.
En un motlle de silicona untat amb una mica d'oli s'hi aboca la barreja i es posa al forn, al bany maria una mitja hora.
Es desemmotlla en fred i es pot servir acompanyat de la salsa que més us agradi, amb una amanida, o amb unes senzilles torrades.

Bon profit!