29.6.10

Pastís salat d’olives i pernil dolç

S’ha acabat la Festa Major de Reus, Sant Pere

Ha estat una setmana de Festa, de seguici festiu, de TRONADA, i com no! de revetlles.

I què hi ha en una revetlla de Sant Pere? Menjar. Beure. Masclet. Coques. Música i ballaruca!

Una petita mostra d’uns entrants de revetlla pot ser aquest pastís salat d’olives i pernil dolç:

Necessitem:

  • -250g de farina
  • - 4 ous
  • - 1 sobret de llevat
  • -1/2 gotet de cava
  • -1/2 gotet d’oli d’oliva Siurana
  • -1 paquet de taquets de pernil dolç
  • - 1 llauna d’olives (sense pinyol)
  • - 100g de formatge ratllat

Barregem els ous, l’oli i el cava amb la batedora ( TCH : V3 1 minut)

Hi afegim la farina i el llevat i ho barregem fins aconseguir una massa fina i homogènia (TCH: V3-5 2 minuts)

Amb una espátula hi barregem les olives, el pernil a taquets i el formatge ratllat i ho remenem amb cura.

Untem un motlle de corona, de silicona, amb oli, i hi aboquem la massa.

Ho posem al forn, preescalfat a 200º, uns 45 minuts.

Aquí teniu la recepta d’on m’he inspirat, l’original és

sense gluten.


Per acompanyar la revetlla un bon assortit de coques, on no hi pot faltar la nostra típica coca de cireres.

Aprofito per fer-vos saber, que amb aquesta coca estic participant al concurs Cuinar amb els productes de la nostra terra té premi que fan gastroteca.cat junt amb el Tàpies Variades de Catalunya Ràdio.

Si la voleu veure i us agrada aquí la teniu.

Ara només queda que la mossegueu. Si us ve de gust, és clar!

28.6.10

Petit pastís d’avellana amb compota de poma (14)

S'acosta final de mes i toca recepta amb avellanes.


Per fer-ne 12 com el que veiem a la fotografia necessitem:
  • 2oog de galetes
  • 5og d’avellanes de Reus + 20g d’avellanes pel motlle
  • 3 ous
  • 100g de mantega (en pomada)
  • 3 cullerades de sucre
  • 1 sobre de llevat químic
  • 1 cullerada de compota de poma
Barregem, en un bol, la mantega amb el sucre fins que s’hagin desfet bé els granets i no es notin gens.
A banda triturem bé els 50g d’ avellanes i les galetes i ho barregem.
Posem els tres ous al bol amb la mantega i el sucre i ho anem barrejant , hi posem la cullerada de compota de poma.
Ara anirem incorporant la barreja d’avellana i galeta i el llevat.
Quan tinguem una massa ben lligada ho posarem als motlles ( jo he fet servir corones petites de silicona) que haurem preparat untant-los amb mantega i posant-hi una capa primeta d’avellanes picades ( els 20g d’avellanes que quedaven les hem picat a trossets petitets, però no massa)
Els motlles s’han d’omplir les ¾ parts i posar-los al forn, que ja tindrem calent a 180º uns 25 minuts.
Provar que ja són cuits punxant-los amb un escuradents. Treure’ls del motlle i deixar-los refredar.
Servir-los damunt un llit de compota de poma.
Si voleu que tinguin gust de cayella feu-los amb Napolitanes, si els voleu amb gust de maria galetes maria... jo els vaig fer amb DIGESTIVE i van quedar molt bons.
Aquesta recepta ha sortit publicada al receptari de la fira REUS VIU EL VI 2010.
Si busqueu per l'índex del receptari també hi podeu trobar aquestes dues receptes de una altra blocaire coneguda nostra, la Marta

22.6.10

Cocs de colors

Ja sabeu que m'agrada fer cocs, 36receptes n'és la prova!
També sabeu que m'agrada fer esmorzar per obsequiar els companys de feina, i aquest any aquesta costum s'ha trencat. Com que en tinc ganes he decidit que demà obsequiaré els alumnes de la meva tutoria amb el sobre de les notes, un "molt bones vacances" i un tall de coc

He agafat la recepta del coc de iogurt, que és facileta i sempre surt bé, i li he afegit unes gotes de colorant vermell i m'ha sortit el coc rosa i blau per aconseguir el coc verd.
Espero que amb això aconseguim que el que hi hagi dins el sobre els sigui més dolç, a uns, i acabar d'endolcir el matí als altres.

15.6.10

Panets dolços


Fa temps la vaig veure en una revista ( quina revista? no ho puc recordar... era a la perruqueria, amb el cap ple de productes i no m'hi vaig fixar) i me la vaig apuntar de qualsevol manera en un paper, i l'altra dia vaig decidir-me a fer-la. El resultat ha estat bo, per tant he decidit passar la recepta a net i compartir-la amb vosaltres.
Amb les mesures de la recepta em van sortir 16 panets, que van fer cap al congelador i van sortint per esmorzar.
Calentets, acabats de fer, amb una presa de xocolata al mig, que es va desfent a poc a poc amb l'escalfor del panet...estan boníssims.
Passats una miqueta per la torradora, amb una miqueta de melmelada casolana també!
O la joventut amb crema de cacau... A gust del consumidor, ja ho veieu.
Necessitem:
  • 450g de farina
  • 25g de llevat fresc
  • 125g de sucre
  • Un quart de litre de llet
  • 100g de mantega ( en pomada)
  • un pessic de sal

Desfem el llevat amb la llet tèbia. Hi afegim el sucre, la farina i la sal i anem amassant. Quan tinguem la massa gairebé lligada veurem que ens demana la mantega, aleshores l'afegim i l'acabem d'amassar.

En fem una bola i la deixem reposar una hora.

Veureu com puja! Treieu el gas de la massa i en feu boletes, de la mida que vulgueu els panets. Els poseu en una safata i els deixeu reposar una estona més, fins que gairebé hagin doblat el volum.

Els poseu a coure, al forn ja calent a 200º, uns 10 minuts.

Bon profit!


7.6.10

COQUES AMB CIRERES

Corpus és la darrera de les festes de la primavera. Un dijous que es celebra 11 dies després de la segona Pasqua. El toc general de festa, la sortida dels gegants, la coca amb cireres, l'ofici religiós, la professó i les ballades dels elements festius de la ciutat configuren aquesta festa que, per
a molts és com el tret de sortida cap a la Festa Major de Sant Pere.

Per Corpus surten els gegants i és tradicional celebrar-ho menjant coca amb cireres. La coca amb cireres es pot fer amb dos tipus de massa, amb la massa adobada, com la de la recepta que aquí ens explica la Mariona Quadrada; o amb la massa de coca de forner que recupero de la recepta que us vaig posar per aquestes mateixes dates ara fa un any.

Aquest any, però, he aconseguit cireres negretes, d'aquelles tan dolces que fan molt de suc, que, si et descuides quan les menges et cau un regalim boca avall... i vigila que taquen molt! Aquestes cireres, en coure's, barrejades amb el sucre deixen anar el seu almívar, de color vinós, que fa que la coca sigui una menja insuperable.
Costen d'aconseguir aquestes cireres, però val la pena intentar-ho ja que la coca amb cireres negretes és un tipus de postre que s'està perdent, però que si la tasteu entendreu perquè calia fer l'esforç.
Amb aquesta coca també participo al concurs de receptes amb cireres del blog LAZY BLOG, el concurs el promou la DO cerezas del Jerte, unes cireres boníssimes i que ara estan en plena temporada!