26.5.10

Un nou taller de cuina a l'estiu

S'acosten les vacances, i sembla que a l'estiu passat van quedar contents amb el taller de cuina de dolços que vam fer, així que aquest any m'ho han tornat a proposar.
He canviat el programa ja que alguna de les persones que van venir l'estiu passat m'han dit que volen tornar, i no es cosa de repetir el mateix, no us sembla?

Aquí teniu la proposta d'aquest any.
A veure què us sembla!



Si us moveu per la meva zona i us interessa saber què es fa a l'estiu podeu passejar-vos per aquí.

23.5.10

CARQUINYOLIS d'avellana ( i d'ametlla també)

Aquest dissabte m'he passejat per Montblanc i altres pobles de la Conca de Barberà i he vist tants carquinyolis que me n'han vingut ganes de fer-ne.
N'he fet d'ametlla, els típics, i després n'he fet d'avellana, i així compleixo amb la meva recepta del mes amb avellanes de Reus.
He seguit la recepta de la Montserrat Seguí al seu llibre CUINAR ÉS SENZILL.

Necessitem:
-100g d'avellanes ( o d'ametlles) crues i amb pell
- 1 ou
-100g de sucre
-175g de farina
-Ratlladura de llimona
- una culleradeta de llevat en pols
- 1/2 culleradeta de canyella en pols.
- un rajolí de vi dolç.

Jo he fet aquesta quantitat dues vegades, una amb les avellanes i una altra amb les ametlles.

Poseu les avellanes ( o les ametlles) a remullar amb el vi dolç

Poseu la farina i el llevat en un bol, en forma de volcà. Al mig poseu-hi l'ou, el sucre, la canyella i la ratlladura de llimona. Treballeu-ho primer amb una forquilla i després , amb les mans; a mig treballar-ho hi afegiu les avellanes, escorregudes però encara mullades, i ho seguiu pastant fins que estigui ben unit. Si us calgués hi podeu afegir una cullerada del vi dolç per ajudar-vos.
Formeu-ne unes barretes d'uns 3cm d'ample per 1cm i mig d'altes. Poseu-les al forn uns 20 minuts. Treieu-les i quan s'hagin refredat una miqueta les talleu a llesquetes, les torneu a enfornar uns minuts més fins que agafin color.

13.5.10

Carxofes en romesco i una botiga de verdures de tota la vida: Ca l'Asunció

Si alguna cosa fem tots molt sovint, i a vegades tan sovint que ho fem cada dia, és anar a comprar menjar. També tinc molt clar que els que ens movem per aquest món dels blocs de cuina busquem aquells llocs on, més que comprar per la vista, trobem aquella qualitat que ens agrada.
Avui, a les ciutats es veuen tot de botigues amb el cartell de "botiga ecològica" on hi trobem verdura, fruita i altres productes que es venen sota aquesta etiqueta, però moltes vegades "piquen" una mica. I què més ecològic que la verdura i la fruita portades directament del mas a la botiga? Doncs això és el que trobes a les botigues de tota la vida, botigues on el botiguer és l'amo i per tu té un nom i tu tens un nom per a ell; que si no hi vas durant uns dies quan hi tornes et pregunta què t'ha passat, si t'has trobat malament...; on et treuen la capsa del magatzem si la verdura que vols no és tan maca com tu voldries...; i t'ho porten a casa facis molta o poca compra.

Us estic parlant de Ca l'Asunció, una botigueta de tota la vida que hi ha al carrer de Sant Lluís de Reus, botigueta que fins fa poc era de l'Asunción i ara ja jubilada la porten el Xavi i la seva dona, però ella encara ve de tant en tant a saludar i a interessar-se per les clientes.
A més de fruita i verdura podem trobar-hi els productes típics de casa nostra: olis de les cooperatives de la zona, avellanes i fruita seca DOPReus, llangonissa i botifarra de Cornudella, vermut Izaguirre i Miró.
Si sou de la zona us recomano que us hi passegeu ( i no tinc cap tipus de comissió, eh!)
I amb les carxofes i les patates de Ca l'Asunció he fet aquest plat:
Carxofes en romesco
Necessitem (per a 4 persones)
  • - 8 carxofes
  • - 4 patates
  • - 2 allets tendres i un gra d'all sec.
  • - 1 pebrot de fer romesco
  • -50g d'avellanes torrades DOP Reus
  • -Oli i sal
Feu un romesco amb la polpa del pebrot, els alls, les avellanes i una mica d'oli i sal i reserveu-lo
Netegem les carxofes, les tallem en quatre trossos i les fregim una miqueta.
En una cassola posem les patates tallades a trossos grossos les cobrim amb aigua bullint i les deixem coure, quan hagi reduit més de la meitat del líquid afegir-hi les carxofes i al cap d'un moment el romesco. Ho barregem bé i ho deixem acabar de coure, fins que vegem que no queda gairebé suc i que la miqueta que queda ja és prou espessa.
Ho podeu fer, amb tota tranquilitat, el dia abans ja que els romescos amb una mica de repòs milloren.
Espero que us agradi! Bon profit!




4.5.10

Coc d'avellanes i canyella (36)

Aquest cap de setmana hem fet un berenar, i a mi, com no podia ser d'altra manera m'ha tocat portar els cocs. He fet un assortit de tres cocs diferents, un coc de xocolata (la típica recepta del coc del iogurt enriquida amb una rajola de xocolata), un coc de canyella i avellana, i per donar color un coc molt alegre i fresquet, el coc de taronja.

El coc de taronja i el de xocolata ja són vells coneguts, així que si voleu us convido a recordar la recepta.
El coc d'avellanes i canyella és una nova incorporació a la meva llista de cocs, la número 36, i a més és una nova recepta amb avellanes que s'incorpora a La recepta del mes.

Per fer-lo necessitem:
  • - un got de farina normal
  • - un got de farina integral
  • - un got de llet
  • - un got d'oli d'oliva Siurana
  • - un got de sucre
  • - 3 ous
  • - un paquet de llevat químic
  • - una cullerada de canyella en pols
  • - 100g d'avellanes de Reus
Posem el forn a preescalfar a 180º.
Batem els ous amb el sucre. Hi afegim l'oli i la llet. Hi barregem la resta i ho acabem de batre. A l'últim moment hi incorporem les avellanes picades grosses.
Preparem el motlle amb farina i oli perquè no s'enganxi i hi aboquem la massa.
Ho posem al forn, ja calent, a 180º, uns 35-40 minuts.