29.4.10

Arròs amb verdures del temps i bolets

Passejar per les botigues de fruita i verdura fa goig.
Les verdures de temporada, directes de pagès comencen a abundar, ja no tot són productes vinguts de fora o lletjos perquè el fred els ha fet malbé.
Jo compro en una botigueta de verdura de les de sempre, d'aquelles que posen a les caixes, junt amb el preu, escrit a mà de qualsevol manera, el lloc d'on venen els productes, pèsols de Riudoms, bajoques del Mas, tomàquets de... als que sou de la zona us la recomano, a la part de dalt del Carrer de Sant Lluís, és diu Ca l'Asunció, i no us puc deixar enllaç perquè com a botigueta que és no té pàgina web.
Aquesta setmana m'he deixat captivar pels carabassons, les carxofes, els pebrots, les bajoques, els pèsols, els espàrrecs i com no, per la ceba i l'all tendre.
Amb una miqueta de cada he fet un arros, i no vull pecar de falsa modèstia, però ha sortit bó, molt bó.

Necessitem:

  • - una mica de cada una de les verdures que us he anomenat abans tallades en juliana.
  • - un tallet de carabassa
  • - un pot de barreja de bolets
  • - arròs ( bomba)
  • - brou de verdures ( jo en tenia una mica de sobrer d'una crema de carabassó que vaig fer un parell de dies abans)
  • -Oli i sal

En una cassola posem la ceba talladeta amb una miqueta d'oli i a foc ben baixet la posem a sofregir. Quan comenci a agafar color hi afegim l'all, el pebrot, més endavant les carxofes i les bajoques i ho fem coure. Ara hi afegim els bolets. Quan gairebé estigui hi posem el carabassó i una miqueta de carabassa, també tallada en juliana i deixem que s'acabi de fer. Afegim l'arròs i el fem sofregir fins que agafi una mica de color.

Ara és el moment de posar-hi el brou calent.

Quan estigui bullint amb alegria i només faltin uns cinc minuts hi afegim els pèsols i els espàrrecs.

Deixarem que acabi de bullir i ho retirarem del foc, que reposi uns cinc minuts i ja ens ho podem menjar.

Què, ve de gust? Doncs, BON PROFIT i fins la propera!!

23.4.10

HostelCat

Vaig tard, ja ho sé! Ja sé que fa us dies que us hauria d'haver posat una entrada explicant les excel·lències de la fira HostelCat que es va fer a Reus els passats dies 18, 19 i 20. Però val més tard que mai, no us sembla?
Fira a la qual hi vam anar el diumenge a la tarda la Marta, l'Starbase i la Cristina i el Manuel después d'haver visitat Les Clandestines de Montferri, fàbrica de cervessa artesanal i d'anar a dinar a Cala Peirona a Vilaplana; el Manel i jo ens hi vam afegir després. Podeu veure les cròniques aquí.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8(com podeu veure, encara que eren pocs són molt treballadors)La fira HostelCat és una fira jove, els que esteu acostumats a anar a esdeveniments gastronòmics d'envergadura l'haguessiu trobat petita, però de miqueta en miqueta, ja anirà creixent!
L'any passat la Fira va estar només dedicada als professionals i aquest any, per primer cop, es va obrir al públic engeneral, el diumenge dia que els alumnes i professors de l'escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils van fer una demostració de les seves arts i a més es van poder degustar vins olis, melmelades, arrossos, embotits i formatges, pans, cocs i coques, entre d'altres coses.
L'endemà dilluns, la Marta i jo ens vam trobar per tornar-hi. Això si, a la tarda que al matí tocava treballar, amb la qual cosa ens vam perdre el Pere Tàpies i l'Isma Prados.
Vam estar al Taller de cuina de l'Àlex Segú, del restaurant Mulsum de la Riera de Gaià, qui ens va fer un "Dau de pollastre de corral tradicional amb gadagangs de La Torre i aroma de vermut". Espectacular la presentació, sobretot després d'haver vist els escamarlans que tenien una mida molt poc comuna i sobretot molt poc asequible a les butxaques de molts de nosaltres!Desprès vam assistir a un Taller temàtic sobre el foie que va anar a càrrec de l'empresa Collverd de Figueres ( per cert ens va semblar veure l'oportunitat de fer una visita a aquesta empresa, per tant els organitzadors de les trobades blocaires que en prenguin nota!)
(se'm va entelar l'objectiu de la càmera d'aquí que aquesta fotografia es vegi borrosa, mil i un perdons!)
I fins aquí la meva estada a l'HostelCat.
La resta de tallers de dilluns i els de dimarts a la tarda podeu gaudir-los a la crònica de la Marta, que ella sí que hi va anar.
Per acabar el recorregut per la Fira res millor que una infusió com les que vam veure a la paradeta d'herbes i remeis casolans!


L'any vinent que ens esperin, hi tornarem!

18.4.10

PASTÍS D'AMETLLA (35)



Torna a ser diumenge, de bon matí plovia, ara sembla que el dia s'arregla una mica, potser podrem fer alguna coseta per fora abans de tancar-nos, aquesta tarda a l' HostelCat (2a Fira professional d’hostaleria i restauració,1a Mostra de Gastronomia)


Plogui o no plogui, jo ja tinc la feina avançada i les postres del dinar a punt!

Necessitem:
  • -4 ous
  • -200g de sucre
  • -50g de mantega
  • -50g de farina
  • -250g d'ametlla mòlta, com per a panellets
  • -50g de conyac
  • -1/2 sobre de llevat

Per al guarniment:
  • -100g d'ametlla crua laminada
  • -25g de sucre llustre
Un motlle de paret baixa i demuntable

Poseu els ous sencers en un bol amb el sucre i els munteu a punt de cinta.
S'hi afegeix la mantega fosa i tèbia.
A poc a poc i anem afegint l'ametlla molta , la farina i el llevat. Al final de tot s'hi posa el conyac.
Surt una massa més aviat consistent.

Es prepara un motlle amb mantega i farina, perquè no s'enganxi i s'hi aboca la massa.
Ho posem al forn, ja calent, a 160º, durant 25 minuts.
Ràpidament obrim el forn, hi posem les ametlles laminades, ho espolsem amb el sucre llustre i unes gotetes d'aigua i ho tornem a posar al forn uns 10 minuts més. Els últims tres o quatre minuts podem ajudar al pastís a agafar color amb una miqueta de gratinador.
Es treu del forn i abans de passar-lo a la plàtera de servei el deixem refredar una mica.

Aquesta recepta és del núm 9, Dolços de Tardor, de la col·lecció La cuina de cada dia de la Mariona Quadrada.

15.4.10

PSEUDO PATATES FREGIDES

A mi em passa molt sovint, poc temps i molta gana, i volem patates fregides!!!
Amb poc temps és impossible fregir patates per a unes quantes boques adolescents, així que he trobat la manera de satisfer gust i gana sense haver de pelar, tallar i fregir a última hora.

Necessitem:
  • - Patates
  • - Oli, sal i una miqueta de pebre (si es vol)

Bullim les patates amb pell.
Les deixem refredar, les pelem i tallem de la mida que es vulgui.
Fins aquí ho podeu deixar preparat.

Poseu les patates en una safata amb un raget( no massa) d'oli, sal i si es vol una miqueta de pebre molt.
Poseu la safata al forn, a 200º, i de tant en tant amb una espàtula de fusta les aneu remenant perquè agafin color per igual, i quan les tingueu dauradetes al vostre gust les podeu servir.
Al meu forn i al nostre gust és un quart d'hora.

11.4.10

pastís d'aniversari de xocolata (35)




Aquesta setmana a casa hem fet festa grossa, la meva filla ha fet 15 anys, i què millor que celebrar-ho amb un magnífic chocolate birhday cake. És una recepta de la web BBCgoodfood, lloc on podreu trobar receptes de cuina anglesa que trenquen amb el típic tòpic de que a Anglaterra no s'hi menja gens bé. Els dolços que hi ha són, gairebé tots, espectaculars.


Necessitem per al cake:

-140g de mantega ( en pomada)
-175g de sucre
-2ous
-225g farina integral
-50g de cacau en pols
-250g de iogurt natural
-1 sobre de llevat

A la recepta original la farina integral és de la que porta el llevat incorporat i després s'hi afegeix bicarbonat. Jo he posat la farina sense llevat i enlloc de bicarbonat he fet servir un sobre de llevat.

Posar el forn a preescalfar a 180º.
Batre, molt ben batuda la mantega amb el sucre, fins que quedi una massa esponjosa on no es notin gens els granets de sucre. Afegir-hi els ous, d'un a un sense deixar de batre en cap moment.
Afegir-hi el iogurt.
Barrejar la farina, el llevat i el cacau i afegirho a la barreja ben a poc a poc.

Preparar un motlle amb mantega i farina perque no s'enganxi, abocar-hi la barreja i posar-ho uns 20-25 minuts al forn.

Treure'l del forn, una vegada s'hagi comprovat amb un escuradents que es cuit. Deixar-lo reposar dins del motlle uns 5 minuts. Desemmotllar-lo i deixar-lo refredar damunt una reixeta.

Per a la cobertura necessitem:
-150g de sucre en pols (a la tecepta original hi posa 300 però m'ha semblat massa)
-2 cullerades de cacau en pols
-1 cullerada de mantega (en pomada)
-3-4 cullerades d'aigua bullida bullint.

Tamisar el sucre i el cacau en un recipient i posar-hi la mentega i dues cullerades d'aigua bullint. Anar remenant fins que agafi una consistència sua i untable (si es fes massa rígida anar-hi afegint aigua bullint, gota a gota, fins aconseguir la consistència desitjada)

Posar la cobertura damunt el cake i deixar-ho refredar una mica. Tallar-lo a trossos i posar una mica de guarniment de diferents tipus de xocolata damunt de cada trosset.

A nosaltres ens ha agradat moltíssim, espero que a vosaltres també!

8.4.10

Pollastre a la sidra

Estic un moment tonto a la cuina, aquestes vacances hem aprofitat que erem fora de casa per pintar i ara toca endreçar i anar-ho posant tot al seu lloc, de manera que quan toca cuinar no en tinc massa ganes ... a més tinc el rebost una mica buit així que em dedico a buidar prestatges i acabar allò que queda al congelador.
Amb aquestes perspectives m'he empescat un pollastre que ha sortit prou bé.
Necessitem:
  • - Un pollastre a trossos
  • - una ceba tendra per comensal
  • - un pot de rovellons
  • - sidra ( si no en teniu una cervessa també serveix)
  • - Oli, sal i pebre
Salpebrem generosament el pollastre i el posem a daurar amb un bon raig d'oli. Hi afegim les cebes netes, senceres. Ho cobrim amb la sidra i ho deixem fent xup-xup a foc ben baixet uns 30 minuts, fins que vegeu que la sidra s'ha reduit i s'ha transformat en un suquet espès. Hi afegim els rovellons, i ho deixem un quart d'hora més. Si vegessiu que el suc es redueix massa hi podeu afegir una miqueta més de sidra.

Sabeu que els ha agradat més, a casa? Les cebes!! i la salseta on hi han pogut sucar tot el pa que han volgut.