27.3.10

MONA (34)

,Torna a arribar Pasqua, torna a ser hora de fer la Mona per als fillols. Com sempre la Mona de xocolata.
Aquesta vegada he triat un coc diferent, enlloc del nostre pa de pessic, un coc més humit que farà que es conservi una miqueta més.

El coc l'he tret d'aquí, es tracta del Victoria Sponge Cake.

Per fer el coc he necessitat:
  • -225 g de mantega (pomada)
  • -225g de sucre
  • - una cullerada d'aroma de vainilla
  • -4 ous
  • -225g de farina
  • 1/2 sobre de llevat
Agafem la mantega ben tova i el sucre i ho batem bé fins aconseguir una barreja esponjosa, anar afegint els ous, un a un, sense deixar de batre. Al final posar-hi l'aroma de vainilla i seguir barrejant.
Barrejar la farina amb el llevat en pols i anar-ho afegint molt a poc a poc a la barreja, sense deixar de batre. Quan ho tinguem a punt ho posarem en dos motlles iguals, de 20cm de diamètre, la meitat de la massa en cadascun i ho deixarem reposar entre 5 i 10 minuts. Ho posarem al forn, ja calent a 180º uns 30 minuts.

Una vegada cuits els dos cocs els deixarem refredar. N'agafarem un i li posarem una bona capa de melmelada per sobre, en el meu cas ha estat de carabassa.
Posarem l'altre coc al damunt i procedirem a posar-hi la cobertura de xocolata que la hem fet de la següent manera:
En una cassola de base gruixuda posem a fondre 150g de xocolata (70%) amb una cullerada de mantega i 150g de nata. Quan estigui fpos ho retirem del foc i ho betem fins aconseguir una emulsió espessa. Ho deixem refredar una mica i la farem servir per cobrir de manera generosa la part de dalt del pastís.

Ara és hora de guarnir-lo, aquí cadascú pot fer-ho al seu gust. Jo he fet servir ous, pollets de color groc, fideus de xocolata, pastilles de xocolata de colors i "conguitos".
A més va acompanyada d'una gallina de xocolata tan grossa com la mateixa mona, així m'asseguro l'èxit.

Amb aquesta recepta m'acomiado de vosaltres durant una setmana, espero trobar-vos a tots a la tornada!

22.3.10

Coc de mandarina (33)

Com tothom sap divendres passat va ser Sant Josep, i quines són les postres típiques d'aquell dia... la crema catalana. Doncs no! avui no us posaré la recepta de la crema catalana, per una raó molt senzilla perquè no en vaig fer.
El que si vaig fer és un taller de cuina per a unes quantes àvies d'un casal de gent gran i entre totes vam preparar un magnífic coc de mandarina. Aquesta vegada jugava amb avantatja ja que totes tenien experiència a la cuina i, amb més o menys dificultats motrius, ho vam fer tot a la primera i amb un entusiasme i unes ganes que ja voldria veure en alguns dels meus alumnes!


Vam necessitar:
  • - 4 mandarines senceres, amb pell i tot
  • -200g de sucre
  • -3 ous
  • -70g d'oli d'oliva
  • -175g de farina ( 100 de farina de blat i 75 de maizena)
  • - un sobret de llevat

Separem els rovells de les clares i muntem aquestes darreres a punt de neu.

En un bol tallem les mandarines, amb pell i tot, a trossets petits vigilant que no hi hagi pinyols. (Aquest pas els va agradar molt ja que elles sempre havien posat la ratlladura i el suc de les taronges, però amb la fruita sencera era la primera vegada que ho feien, a més amb mandarina em van dir que no n'havien fet mai)

Hi posarem els rovells i el sucre i ho barrejarem bé amb la batedora. Després hi afegirem la farina/maizena barrejada amb el llevat i quan tinguem la barreja ben feta hi anirem incorporant amb cura les clares muntades a punt de neu. (La combinació de farina amb maizena va ser a proposta d'una d'elles que ens va dir que els coc sempre eren més esponjosos fets així, i com que l'experiència és un grau...)

Posem la massa en un motlle preparat amb oli i faina perquè no s'enganxi i cap al forn, ja calent, a 180º, durant 30-35 minuts. Uns momentets abans de treure'l de l forn hi vam posar unes perletes de xocolata i una miqueta de sucre per sobre, per guarnir-lo una miqueta.

S'ho van menjar per berenar, quan jo ja no hi era, per això no tinc fotografia del tall ni de tot el grup entaulat al voltant de la seva creació. Però tinc notícies de què els va agradar el pastís i, com no, fer-lo.

16.3.10

Coc d'avellanes i mantega salada (32)

Són dies per començar a planificar, intentar canvis, a poder ser per millorar. Són dies per crear-te il·lusions i ràpidament de tocar de peus a terra. Són dies que has estat esperant que arribin i que ara voldries que s'acabessin i veure els resultats. En resum, són dies per esperar.

I què millor que, mentres espero, per matar els nervis i el neguit, posar-me a la cuina per fer alguna coseta dolça que agradi, faci somriure i es pugui compartir... perquè si, sense cap més motiu que aquest.

Doncs d'aquest moment de relaxament i desconnexió que he passat a la cuina ha sortit aquest coc d'avellanes i mantega salada. Necessitem:

  • 80g de farina
  • 80 d'avellanes de Reus torrades
  • 140g de sucre
  • 140g de mantega salada desfeta
  • 4 rovells d'ou.
  • 1/2 sobre de llevat
Piquem les avellanes, ni massa petites ni massa grosses.

Muntem les clares a punt de neu i les reservem.
Barregem bé la resta d'ingredients i al final hi posem les clares amb cura,
Ho posem al forn, preescalfat a 180º, uns 35-40 minuts.

Encara que no estem a principis de mes, com que porta "vellanes" l'incloc dins l'apartat de LARECEPTADELMES

La recepta original d'aquest coc és sense gluten, però jo no tenia farina d'aquest tipus i ho he fet amb farina normal i ha sortit força bé. Espero que us agradi!

15.3.10

Coc de formatge fresc (31)

Sembla gairebé impossible, però he superat la barrera dels 30 cocs. La meva família i amistats ja m'ho diuen que sóc la reina dels cocs i les magdalenes, i ara que he vist la xifra que he posat al costat del nom... la reina no, però una gran entusiasta si, no us sembla!


Necessitem:
  • -200g de formatge fresc
  • -200g de sucre
  • -400g de farina
  • -4ous
  • -100g de mantega ( a temperatura ambient)
  • -1 sobre de llevat

Escalfem el forn a 200º
Muntem les clares a punt de neu ben fort i les reservem
Barregem bé la resta d'ingredients i hi incorporem a poc a poc les clares muntades.
Ho posem en un motlle preparat amb mantega i farina perque no s'enganxi i al forn, uns 25 minuts a 180º.

11.3.10

Ous farcits

Tots sabem que la nostra dieta mediterrània, tan sana i tan recomenada, es caracteritza per l'abundància de productes vegetals, com el pa i altres derivats del blat, les llegums, la fruita seca( de la que una servidora en fa bandera de les avellanes DOReus), la fruita, les verdures i les hortalisses i que es fa servir l'oli d'oliva com a font de greix. Quan a l'aportació de productes d'origen animal s'hauria de prioritzar el peix, després els làctics i els ous i en últim lloc la carn. Com a beguda, a banda de l'aigua, tenim el vi que des de sempre es pren durant els àpats.

Per tant d'ous i de carn de n'ha de menjar però no massa i jo, avui, us presento una recepta que combina aquests dos ingredients i que acompanyada d'una ració de verdures ens proporciona un àpat completíssim.



Necessitem:
  • - massa de carn de fer croquetes
  • - ous durs
  • - 1 pot de tomàquet triturat( si ho feu amb tomàquets naturals, un quilo, treient la pell i tritutant-los).
  • - Oli, sal
  • - una mica de pa ratllat.
Posem el tomàquet a confitar a foc ben baixet, amb una mica d'oli i sal, anar remenant de tant en tant i si en tastar-lo el trobem àcid hi afegim una punteta de sucre.
Fem els ous durs i els traiem la closca vigilant que no es trenquin. Els tallem pel mig, retirem els rovells i els esmicolem.
Barregem els rovells amb la carn de fer croquetes i amb aquesta barreja farcim els ous.
Ho espolsem amb pa ratllat i ho posem una miqueta al gratinador perquè agafi color.
Ho emplatem damunt un llit de tomàquet confitat.
BON PROFIT!!

Aquesta recepta passarà a l'index de receptes del mes de maig de 2012 que  MEMÒRIES D'UNA CUINERA  dedica als ous farcits.

7.3.10

COC de torró (30)

Estava avorrida de veure aquella barra de torró, tot just encetada, que ja no venia de gust a ningú. Llençar-la? Mai, alguna cosa en farem! Fins avui que ha trobat destí en una recepta que vaig temps vaig treure d'una revista, però no recordo de quina així que ja em perdonareu perquè no us puc donar l'orígen exacte del coc d'avui. El que si recordo és que anava emborratxat amb suc i licor de taronja, i jo això no ho he fet.
Necessitem:

  • -una barra (150g) de torró de XIxona
  • -3 ous
  • -120g de sucre
  • -1 iogurt
  • -230g de farina
  • -1 sobre de llevat
  • -125 d'oli

Amb TCH:

Muntem les clares a punt de neu fort i les reservem (V3, 4 minuts amb les pales)

Treiem les pales i barregem la resta dels ingredients a V3.

Al final hi afegim, amb, cura les clares muntades.

Ho posem en un motll epreparat amb oli i farina perquè no s'enganxi.

Ho posem al forn, ja calent a 200º, uns 45 minuts.

Seguint el mètode tradicional:

Muntar les clares a punt de neu fort i reservar.

Amb la batedora anar barrejant la resta dels ingredients, queda una barreja molt espesa, i al final incorporar amb cura les clares muntades.

Abocar-ho en un motlle preparat amb oli i farina perquè no s'enganxi i posar-ho 45 minuts al forn a 200º.

5.3.10

Llepolia d'avellana

Fidel al meu compromís de posar-vos una recepta al mes amb un producte de la meva terra, les avellanes DOReus avui us poso un detallet per a la sobretaula. No arriben a ser unes postres, són, com us he posat a l'encapçalament, una llepolia per fer companyia a una tassa d'un bon cafè.



Necessitem:

  • -Mitja hora de temps
  • -200g de sucre
  • -100g de mantega
  • -200g d'avellanes de Reus picades a trossos grossos

En una paella de ferro posar el sucre a foc baixet, i quan comenci a tenir un lleuger color daurat afegir-hi les avellanes a trossos i la mantega.

Remenar-ho bé i treure-ho del foc perquè no se us cremi el caramel.

Posar-ho amb una cullera, fent muntets, damunt una safata amb paper de cuina i deixar-ho refredar. Aquesta operació heu de fer-la ràpidament ja que es refreda amb facilitat.

Un caramel per a la sobretaula i aquesta vegada no és de xocolata!

1.3.10

Pa de Calatrava i romesco

Us vaig dir dues entrades enrera que havia anat de calçotada i que només us posaria les postres ja que el romesco estava compromés a que un altre blocaire pengés la meva recepta, si la voleu veure: romesco del camp de tarragona ( per cert, per ser la primera vegada que escalives alls i tomàquets trobo que t'ha quedat molt lluida, i si pel que dius també bona, ho celebro moltíssim!)


Ara ja us puc posar les terceres postres que vaig portar i tancar el tema de la calçotada, vaig fer un PA DE CALATRAVA, un tipus de puding que he vist en diferents blogs i que em va agradar pel fàcil que es veia i perquè m'ajudava a treurem del damunt uns quants brioixos que estaven arraconats a la panera del pà.
Per fer-lo necessitem:
- 4 brioixos mig secs i avorrits que rondaven per casa
- 3 ous
- 1/2 litre de llet (jo l'he posada semidesnatada)
- 10 cullerades de sucre
- una cullerada d'esència de vainilla
- Caramel

Untem el motlle amb caramel ( si el voleu fer agafeu dues cullerades de sucre i quatre d'aigua i a foc ben baixet i remenant de tant en tant )
Damunt hi posem els brioixos tallats a llesques omplint bé tot el motlle.

Posem la llet, el sucre i la vainilla a la batedora, ho barregem bé i ho posem al motlle on hi ha les brioixos.
A la TCH:
Tots els ingredients al bol, i 30 segons a V5.

Ho posem al forn, calent a 180º, al bany maria, uns tres quarts hora.

Ho deixem refredar una mica abans de treure del motlle i ja el tenim a punt!