25.2.10

Menjablanc de Reus

Com us vaig dir a l'entrada anterior vaig fer unes quantes postres per a la calçotada del cap de setmana passat. Primer les coquetes de llardons i ara us faig la segona entrega: el MENJABLANC, postres típiques de la meva terra, que ara es mengen tot l'any però van començar sent postres típiques de quaresma.
Necessitem:


  • -1 litre de llet d'ametlles: 125g d'ametlles pelades crues i 1 l d'aigua
  • -200g de sucre
  • -80g de midó
  • -1 trosset de pell de llimona
  • - 1 pols de sal
Fem la llet d'ametlles: Ttriturem les ametlles amb l'aigua i ho deixem reposar 3 hores com a mínim.
Coleu aquesta llet amb un drap de cotó i barregeu-la amb el sucre, el midó, la sal i la pell de la llimona. Poseu-ho al foc i ho feu bullir 5 minuts, remenant continuament.
Treieu la pell de llimona.
Aboqueu-lo en motlles de fang o d'alumini individuals i ho deixeu refredar


Aquesta és la recepta del Menjablanc que la Mariona Quadrada té al seu llibre "EL RESTAURANT A CASA 5. POSTRES" de Pragma edicions.

22.2.10

COCA DE LLARDONS

Aquest cap de setmana passat vam estar de calçotada familiar.
I ara tots us preguntareu: "què fa aquesta que no ens posa la salsa dels calçots?" Doncs no us la penjo ja que estic pendent de que el Manel compleixi la seva promesa de fer-ho ell, i no sé perquè, però intueixo que ho farà ben aviat.
Bé, en una calçotada, a part de calçots, carxofes, salsa romesco, carn i llangonissa a la brassa... també hi ha estona per a les postres. I com no podia ser d'altra manera, em van tocar a mi.
Avui us faig la primera entrega amb les coques de llardons.

La recepta és de la Montserrat Seguí, del llibre Cuinar és Senzill. I la vaig anar a buscar després de veure i llegir la recepta d'aquestes coques que va penjar l'Assur la setmana passada.

Aquí teniu la recepta de la pàgina 361 .
Són ràpides i senzilles de fer i van tenir molt d'èxit!

18.2.10

CREMA DE CEPS


Ja fa gairebé un parell d mesos que vam anar a Castellterçol, encara ho tenim fresc a la memòria, i vaig tornar cap a casa amb uns quants ceps secs i amb moltes altres coses a la "motxilla". Avui, els ceps, han servit per fer aquesta crema de ceps, amb gust de ceps. Per què ho dic això? Doncs perquè només porta un sofregit de ceba tendra, ceps i aigua.
Tan senzilla com és de fer fa que sembli impossible que surti tan bona.
Necessitem:
  • -1 ceba tendra
  • - Ceps (els haurem hidratat)
  • -Aigua + l'aigua d'hidratar els ceps
  • -sal i oli
En una miqueta d'oli sofregirem la ceba tallada ben petita fins que estigui ben rosseta. Hi afegirem els ceps i ho remenarem una mica perquè es barregin els sabors. Ho cobrirem amb les aigües i ho deixarem a foc ben baixet, fent xup-xup entre mitja hora i tres quarts.Hi posarem la sal i ho passarem per la batedora fins que quedi ben fi, i ja ho tenim a punt. (No cal colar-ho).

Si ho volem fer amb la TCH:
Sense protector de ganivetes.
-Agafem la ceba tendra i la piquem a V3-5 durant 15 segons.
-Hi posem una miqueta d'oli i a V1, 70º durant 4 minuts.
- Afegir-hi els ceps a V1, 70º un minut més.
-Omplir el bol d'aigua, i posar-ho entre 30 i 45 minuts a 80º (sense el tap transparent de la tapa). Posar-hi una mica de sal.
-Posar-ho , a poc a poc, v3-5-7-9 fins que tingui consistència de crema. Si veieu que està massa líquida podeu deixar-la reduir una mica més.
- Posar en tasses o plats i ja està a punt de servir.

No hi he posat encenalls de pernil, ni retalls de ceps, ni res per no distreure el gust. Realment és una crema de ceps amb gust de ceps.

16.2.10

Braç de pasta de full i cabell d'àngel

Unes postres molt senzilles de fer i que sempre tenen èxit. Tan d'èxit com el que van tenir dissabte passat quan després de la rua de Carnaval, amb un fred que pelava, van fer tots cap a casa a prendre un cacaolat calent amb un trosset d'aquestes postres. Mireu que n'és de senzill de fer! Necessitem:


  • - 1 làmina de pasta de full ( del Lidl)

  • - 1 pot de 400g de cabell d'àngel

  • - piyons i ametlles a làmines.

Estireu una mica la pasta de full i punxeu-la amb una forquilla.


Agafeu el cabell d'àngel i barregeu-lo amb uns quants pinyons i unes quantes ametlles laminades.


Poseu el cabell d'àngel al mig de la pasta de full i tanqueu-lo fent que quedi en forma de braç. Amb un pinzell de silicona que haureu mullat amb una miqueta de cabell d'àngel pinteu el sobre del braç i poseu-hi piyons i ametlles per a decorar.


Ho poseu al forn, ja calent, a 180º una mitja hora o fins que vegeu que està ben daurat.

10.2.10

Cake salat d' espàrrecs, tomàquet i mozzarella

Hi ha moments per a tot, moments per a la feina, moments per als fills, moments per als pares, moments per a la parella, moments per a la casa... però els moments per a un mateix, per a fer allò que realment et ve de gust a vegades costen de trobar. Ahir vaig tenir un d'aquests moments i vaig obsequiar amb un dinar a dues bones amigues que fan anys aquests dies ( una ja els ha fet i l'altra està a punt). No vaig fer cap menú espectacular, no em vaig passar massa estona a la cuina, va ser una cosa senzilla feta pensant en qui anava dirigida i estant segura que l'encertaria. I així va ser, un dinar agradable i la sobretaula encara més.

Vam començar amb una crema de ceps, després el cake de verdures acompanyat per una amanida de brots tendres amb vinagreta d'albergínia i unes senzilles maduixes de postres. Tot regat amb un Brut Nature Gran Reserva ben fresquet va fer que la sobretaula acabés a quarts de set.
Per a fer el cake vaig necessitar:
  • - 3ous
  • -150g de farina
  • -1 sobre llevat en pols
  • -100cc d'oli d'oliva
  • -125cc de llet
  • - 100g de formatge ratllat
  • -200g de mozzarella
  • - 4 tomacons de penjar
  • -8 espàrrecs verds tendres
  • -sal i pebre

Posar en una paella amb una miqueta d'oli els espàrrecs tallats a foc ben baixet.

Escaldar els tomàquets, pelar-los tallar-los a daus i afegir-los als espàrrecs. Quan ja estigui cuit retirar-ho del foc i deixar-ho refredar. Una vegada estigui fred afegir-hi la mozzarella tallada a daus.

A banda, amb la batedora barrejar els ous i la farina barrejada amb el llevat, afegir-hi la llet i l'oli, al final el formatge ratllat. Amb cura barrejar-ho amb els espàrrecs, el tomàquet i la mozzarella i posar-ho en un motlle que haureu preparat untant-lo amb unamiqueta d'oli i pa ratllat.

Ho posareu al forn que ja tindreu calent a 180º una mitja hora.

Si ho voleu fer amb la TCH:

Posar el protector a les ganivetes.

A V1, a 70º durant 4 minuts posarem els espàrrecs i el tomàquet(sense pell) tot tallat a daus. Ho treurem del bol i ho deixarem refredar. Una vegada fred hi afegirem la mozzarella tallada a daus.

En el mateix bol, treient el protector de les ganivetes, posarem a v3 els ous i la farina barrejada amb el llevat, pel forat de la tapa i anirem afegint l'oli, la llet i el formatge ratllat. Hi donarem un parell de cops de Turbo.

Barrejarem amb cura les dues preparacions i ho posarem en un motlle al forn, ja calent a 180º, uns 30 minuts.

8.2.10

Coc amb taronja confitada i xocolata (29)

Avui he agafat unes taronges de la meva comarca. Si ja sé que les taronges no són pròpies del Baix Camp, què com les del València i el Delta no n'hi ha... però s'han adaptat a la zona i són molt bones. També he agafat xocolata, aquesta ve de més lluny i ens hem de refiar de l'embolcall i del què hi posa però també sembla de bona qualitat.

Les excel·lències de la taronja, a més confitada, sumades a les de la xocolata han fet una parella sublim per enriquir un coc que segur que triomfarà... És que hi ha parelles que ja se sap que funcionaran, encara que siguin de lluny i hagi costat que es coneguin i aquesta n'és una... Gaudiu del resultat!




Necessitem:


  • - Un parell de taronges grosses
  • - Mitja rajola de xocolata 70%
  • -3ous
  • -100g de mantega (en pomada)
  • -1 got de llet (mida got de vi)
  • -200g de sucre
  • -200g de farina
  • -1 sobre de llevat

Tallem les taronges a rodantxes ben fines i les confitem com us explico aquí.

Agafem la xocolata i la posem a trossos a la TCH i la piquem, no massa petita, V3-5 durant 10 segons, la reservem.

A la mateixa TCH (sense pales):

Sempre a V3.

Primer barregem els ous amb el sucre durant un minut.

Hi afegim la mantega i la llet (1 minut més)

Pel forat de la tapa hi anem posant la farina barrejada amb el llevat fins que vegem que està ben barrejat.

Mètode tradicional:

Amb la batedora barregem tots els ingredients seguint aquest ordre, ous, sucre, mantega, llet, farina barrejada amb el llevat.

Tallem la taronja confitada a dauets i la barregem amb els trossets de xocolata, ho enfarinem una mica i ho aboquem a la massa.

Tindrem un motlle, en el meu cas de corona, preparat perquè no s'enganxi i hi abocarem la massa que posarem a coure, al forn preescalfat a 200º uns 40-45 minuts.

2.2.10

Trinxat

Aquest cap de setmana l'hem passat a la Cerdanya.


Ha estat un cap de setmana fred, però els que sóm de "ciutat" quan veiem una mica de neu ens passa com als blocaires culinaris davant un plat de menjar, se'ns desfermen unes ganes boges de fer fotografies de cada un dels racons on hi ha una miqueta de blanc El resultat és que quan tornem a casa tenim un munt de records fotogràfics del lloc, fotografies que si hi tornéssim la setmana vinent segur que tornariem a fer! Què hi farem si sóm així!

En despertar-nos teniem aquesta vista des de la finestra.

Fem el què podem, però no en sabem massa!!!
A més de fer fotos, gaudir de la neu i la natura i passar fred hem fet allò que toca: TRINXAT DE LA CERDANYA

Necessitem:
Escaldem la col. Bullim les patates. Ho escorrem bé perquè no ens quedi gens d'aigua.
En una paella amb un bon raig d'oli posem els alls talladets i uns quans dauets de cansalada, quan ja ho tinguem daurat hi afegirem la verdura, i amb paciència, anirem aixafant-la i remenant-la fins que ens quedi rossa pels dos costats. Ho hem detastar de sal abans que s'enrosseixi. Podem girar el trinxat com si fos una truita de patates, amb un plat o amb un tombatruites.
Quan ja el tenim a punt hi posem un tall de cansalada fregida al damunt, i bon profit!