30.8.09

MADALENES DE LLIMONA (12)

BENVINGUTS AL SETEMBRE!

Tornem a la normalitat, quin remei! Que més voldria jo que estar sempre de vacances, però no! per poder gaudir d'uns dies d'esbarjo i distracció s'ha de treballar tot l'any. Qui en té la culpa de que no puguem viure sempre de vacances? Diuen que ens hem de remuntar a Adam i Eva , aquí ens ho expliquen amb un xic d'ironia i bon humor.
Tota aquesta introducció serveix per dir-vos que diumenge vaig fer un assortit de madalenes. Ara feia temps que no en feia, de madalenes, i les vaig portar com a postres a casa els pares i així vaig fer feliç el meu germà petit que és el fan número 1 de la meva reposteria, bé la meva cunyada també n'és entusiasta i cada vegada que venen els deleito amb alguna coseta.
Avui destaco les madalenes de llimona.



Necessitem:
  • -2 ous
  • -125g de sucre
  • -125g de farina
  • -125g d'oli
  • -1/2 sobret de llevat
  • -2 llimones
Liqüem les llimones.
Hi afegim la resta dels ingredients i ho passem tot per la batedora.
Omplim els papers de madalena fins la meitat. Jo ho he fet amb motlles de silicona.
Enfornem, al forn ja calent a 200ºuns 20-25 minuts.
Si voleu, en el moment de treure-les del forn les podeu pintar amb una miqueta de suc de llimona ben ensucrat i posar-hi, com jo he fet, unes estrelletes de sucre per guarnir-les.
Aquí us poso la recepta de les meves madalenes tradicionals perquè les vegeu abans de tunejar-les amb la llimona. També podeu veure com es fan amb la Turbo-Chef.
Si us animeu a fer-les i les feu amb robot comenceu posant les llimones, amb pell a triturar i després continueu amb la resta d'ingredients.
Tenen un gust de llimona important.

26.8.09

El menjar de Suècia


fotografia agafada de http://es.wikipedia.org/wiki/Köttbullar

Köttbüllar, o dit d'una altra manera mandonguilles sueques. A tot arreu i a tot hora les trobes, les fan amb suc o amb una mena de salsa blanca acompanyada de fruites del bosc. A mi no m'acaben de convèncer, però no es pot anar a Suècia sense provar les köttbüllar.
No vam menjar malament, us poso una mostra d'uns quants plats que vam tastar, dels que són típics us poso l'enllaç amb la recepta, per si algú s'anima a fer-ne algun. N'hi ha que de suecs no en tenen res, però de tant en tant venia de gust algun sabor una mica més conegut i sortir del lax.


Mengen molt de peix: seitó, peix blanc i salmó (lax); però també mengen carn: vedella, ren i pollastre, a més de les famoses mandonguilles.

Fan servir les patates per tot, fins i tot les ratllen i les barregen amb la carn per fer-ne les köttbüllar.
Mengen força amanides, i fan servir vinagreta d'oli i vinagre. L'espàrrec verd és típic i el fan servir molt. També mengen pernil curat i formatges, però es decanten pels italians. L'oli que fan servir també és italià, però en algun lloc hem vist algun setrill amb oli andalús.
També tenen bolets que els salten a les amanides i amb les carns. Hem vist i tastat rissotto de bolets suecs.
Acompanyen moltes carns amb salses fetes amb fruites del bosc.
Les postres tenen moltes espècies, amb abundància de la vainilla i la canyella. Les fruites vermelles i del bosc estan en abundància a les postres.
Ens ha sorprès la presència del vi negre a les taules, i no qualsevol vi (Rioja i Borgonya).

Aquí teniu els enllaços a algunes receptes:
Silltallrik, seitó fumat.


Toast Skagen, combinacio de gambes i altres ingredients típicament suecs damunt d'una torrada.

Gravad- lax, salmó marinat en anet.

Laxpudding, pudding de salmó.

Kanelbullar, unes postres que a primera vista semblen ensaïmades.

25.8.09

VACANCES A SUÈCIA

Un viatge bonic, molt bonic. Es pot recomanar a tothom, STOCKHOLM i rodalies és un lloc per visitar amb calma. Passejar, sense presses, a peu, en transports públics. Vaixell, molt de vaixell... a l'archipelago hi ha 24.000 illes, nosaltres només hem anat a quatre.

No hi ha res espectacular, però tot és espectacular, no hi ha res que te faci dir OOOOOOHHHH! però tot et deixa bon gust de boca.

És un lloc on no hi ha massificació, es respira tranquilitat. Es nota la bona educació, pots "escoltar el silenci". La ciutat està força neta, els espais públics, parcs i jardins també...

I les temperatures? Màximes de 23-24 i mínimes de 11, sense gens ni mica de xafogor!

Es nota que m'ha agradat, veritat?

Gaudiu una mica del que he gaudit jo.