29.4.09

Un altre pastís de xocolata (17)

Ara començo el meu llarg cap de setmana. Estava desitjant que arribés, no he de fer res d'especial...només descansar, recarregar piles i, si el temps ho permet, començar a trencar aquest color de pell blanquinós i malaltís que arrossego després de tants mesos d'hivern.
Per desitjar "bones mini-vacances" als meus companys de feina avui els he portat un esmorzar pedagògic de xocolata. Em sembla que l'he encertat de ple. Ja ho diuen que la xocolata va bé per aixecar els ànims!
He necessitat:
-200g de xocolata de postres
-100g de mantega
-4 ous
-125g de sucre
-1 tassa (de café amb llet) de llet
-6 cullerades de farina
-1 culleradeta de llevadura Royal.

Desfer la xocolata amb la mantega.
Batre els rovells d'ou amb el sucre fins que quedi una massa escumosa i de color blanquinós. A fegir-hi la llet, després la farina i al final la llevadura Royal.
Pujar les clares a punt dde neu i barrejar-les amb la xocolata desfeta amb la mantega una vegada estiguin gairebé fredes.
Barrejar-ho tot.
Preparar un motlle amb mantega i farina, perquè no s'enganxi, i abocar-hi la massa. Posar-ho dins un altre recipient amb aigua perquè es cogui al bany maria, i al forn, ja calent, a 200º, uns 3/4 d'hora. Ho deixem reposar i quan estigui una mica fred ja ho podem treure del motlle.
Ho espolvorem amb xocolata en pols barrejada amb una mica de sucre glass. I ja està!


Aquesta recepta està inspirada en clásico pastel de chocolate de http://dulcestentaciones.wordpress.com/

22.4.09

Assortit de tartaletes de pasta de full i crestes de cabell d'àngel

CELEBRANT SANT JORDI A LA FEINA
Escolta, que com que dijous és Sant Jordi..., i vaig a Barcelona el dilluns..., doncs, que m'agradaria portar-los alguna coseta per esmorzar.
- D'acord!, quants sereu?
- Uns quants, uns vint-i-tres!

Això va ser divendres a la tarda. Ja us podeu imaginar, diumenge a la tarda taller intensiu de cuina preparant una varietat de tarteletes de pasta de full i unes quantes crestes.
- Mossegades de codonyat i formatge de cabra.

- Tartaletes de fruita seca

- Tartaletes de maduixa i xocolata

- Tartaletes de poma

-Crestes de cabell d'àngel

I quan torna de Barcelona, tot content..., ha estat un èxit, els ha agradat tot, enlloc de felicitar-me a mi només s'han desfet en elogis per la cuinera, no ha sobrat res... Total, que quan em va tenir ben "ensabonada"... Doncs és que dijous, m'agradaria portar al despatx un detallet... ja saps, com el que he pres avui a Barcelona...

Total, que ahir a la tarda vaig fer 50 crestes de cabell d'àngel.

Com ja debeu haver endevinat el que paga l'hipoteca amb mi es diu JORDI!!!

FELICITATS A TOTS ELS JORDIS


I si veniu per les nostres conrades aprofiteu per veure la Setmana Medieval de Montblanc. Val la pena!

14.4.09

Mossegades de codonyat i formatge de cabra

És la meva participació al HEMC 32 HOJALDRE.

És una recepta ràpida de fer i molt resultona.

Jo la faig amb la pasta de full ben estirada perquè no pugi .
Tallem dos rectangles de la mateixa mida de pasta de full, no massa grossos ja que les mossegades han de ser individuals. Les aplanem una mica amb el corró. En una de les parts hi fem uns talls amb un ganivet ben afilat. Damunt l'altra hi posem una mica de codonyat i una rodanxa ben primeta de rul·lo de formatge de cabra. Ho tapem amb la part dels talls, Segellem els cantons amb una forquilla perquè no s'escapi el farcit en coure-ho. Ho pintem amb una mica d'oli cru perquè agafi color i ho posem entre 10 i 15 minuts al forn.


Braç de gitano de crema


Per què se'n deu dir braç de gitano d'aquest dolç? Doncs buscant per aquests mons virtuals he trobat aquesta explicació:
L'origen del nom d'aquest plat dolç rau en la seva forma cilíndrica, de dimensions comparables a l'avantbraç d'una persona. El to caramel·lizat li fa prendre un aspecte morenet com el braç d'una persona de la ètnia gitana.
La manera d'anomenar aquest pastís no es totalment original. En anglés, el nom popular del "jam-roly poly", una pastisseria molt similar, és "dead-man's arm" (braç d'home mort) car té melmelada de maduixa o de gerds en lloc de la nata.
Una vegada ampliats els meus coneixements sobre el tema i agafant de base la recepta trobada a
Jesús Querol - Assessor Gastronòmic he fet un braç de gitano de crema per a celebrar un esdeveniment molt important d'aquest cap de setmana passat: un 80è aniversari.
Necessitem fer-ho en dues fases.
Primer cal fer la crema pastissera:
  • -1/2l. de llet
  • -100g de sucre
  • -2ous
  • -3 cullerades de maizena (30g)
  • -una mica de vainilla.

Poseu 400g de llet a escalfar amb la vainilla. A banda barregeu la resta de la llet amb els ous, el sucre i la maizena. Quan la llet estigui calenta, NO HA DE BULLIR MAI, afegir-hi la barreja i, a foc baixet, sense deixar de remenar, perquè no s'enganxi ni s'agrumolli, fins que la crema tingui la consistència desitjada. deixar-la refredar.

Després fem la planxa:

  • -3ous
  • - 80g de farina
  • -100g de sucre
  • -1culleradeta de llevadura Royal

Muntem les tres clares a punt de neu fort. Hi afegim, amb molta cura perquè no ens baixin, el sucre, els rovells, la farina tamisada i la llevadura.

Folrem amb paper de cuina la safata del forn i l'untem de mantega. Hi estenem la massa i ho posem al forn, ja calent, a 180-200º, entre 10 i 15 minuts.

Posem un drap de cotó damunt el taulell de cuina i hi posem la planxa cuita girada, és a dir amb el paper al damunt. Quan sigui freda treiem el paper amb molta cura i hi posem una capa de crema al damunt, després l'enrotllem donant-li la forma de braç de gitano. El cobrim amb una mica més de crema i el cremem amb la pala de cremar.

Jo per guarnir-lo hi he posat unes quantes fruites del bosc, que en ser vermelles li han donat color, i les espelmes.

Un secret: em pensava que seria supercomplicat i llarg de fer i la veritat és que m'ha resultat força senzill, i el resultat val la pena.

13.4.09

Mona

Aquesta és una senzilla mona recoberta de xocolata amb uns quants guarniments que han agradat moltíssim a la nena que la ha rebut.
De la mona no cal destacar res a no ser el coc (un simple coc de iogurt), que en portar ametlles fa que s'aguanti molt més.

COC de iogurt amb ametlles
Necessitem:
  • -3ous
  • -1 iogurt natural
  • -1 mesura de farina
  • -1/2 mesura de sucre
  • -1/2mesura d'oli
  • -125g de farina d'ametlla
  • -1sobret de llevadura
Tot ben remenat amb la batedora. Primer els ous amb l'oli i el sucre, després la farina i la llevadura i al final l'ametlla.
Posar-ho en un motlle untat amb oli i farina perquè no s'enganxi al forn, ja calent (a 180-200º) durant una mitja hora.
Quan està cuit es treu del motlle, es deixa refredar, es talla pel mig i es farceix al gust ( en el meu cas melmelada de maduixa) i després es guarneix.

9.4.09

TRUITA D'ESPÀRRECS I ALLETS TENDRES

Arriba el bon temps i tots els marges dels camins estan plens d'esparragueres amb espàrrecs tendres. Per aquí hi ha molta afició a anar a collir-los per fer-ne truita.
De l'espàrrec de marge us puc dir:

L'espàrrec és ric en betacarotè, essencial per a la vista, la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic.

L'espàrrec fresc conté poca aigua i pocs nutrients energètics, i és ideal per a dietes hipocalòriques.

Com que és ric en potassi i pobre en sodi, l'espàrrec fresc té un efecte diürètic que ajuda a eliminar líquids.

La fibra de l'espàrrec dóna sensació de sacietat i no sembla que es tingui tanta gana..

L'espàrrec és ric en betacarotè, essencial per a la visió, la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i el bon funcionament del sistema immunològic.

Aquesta informació dels espàrrecs la he agafada de : http://www.tv3.cat/cuinaxsolters/aliments/alim183699477.htm



Necessitem:
  • -Un bon manat d'espàrrecs acabats de collir
  • -2 o 3 allets tendres
  • - un parell d'ous
  • - Sal i oli

En una paella posem els allets talladets petits a sofregir, a foc ben baixet.

Mentrestant netegem els espàrrecs, amb unes tisores tallen les puntes i una mica de tija (hem de vigilar no tallar massa tija ja que aleshores és dura). Podem escaldar-los un parell de minuts en aigua calenta i després escorre'ls i posar-los junt amb els allets tendres (així és com ho havia vist fer a casa meva). O podem posar les puntes dels espàrrecs a la paella amb els allets i, a foc ben baixet, afegint-hi tres cullerades d'aigua, deixar que es coguin.

Quan ja els tenim a punt fem una truita de dos ous.

Jo hi he posat uns talls de butifarra blanca feta a la planxa per damunt, aprofitant que feia una mica de fred. Normalment sola amb una mica d'amanida és un perfecte sopar de primavera.

Aquesta recepta la he penjat al concurs de truites del http://recipespicbypic.blogspot.com/ de la Núria

3.4.09

crestes de cues de gambes

Un altre sopar... i unes altres crestes!
A mi és que les crestes m'agraden de qualsevol manera, de carn, de peix, dolces, fregides, al forn... Aquesta vegada amb cues de gambetes.
Un bon sofregit de ceba tendra i pebrot italià. Afegir-hi les cues de gambes talladetes ( si són grosses, sino senceres) i deixar-ho coure un parell de minutets. Farcir les crestes i fregir-les.
Ràpid i bo! Que me'n dieu!