25.2.09

Cassoletes de poma amb butifarra negra


Com que he vist que el pica-pica de Carnaval ha tingut molt d'èxit us explicaré com es fa l'única recepta que no està "afusellada" d'algú altre o que no la he publicada abans.

Per fer aquestes cassoletes necessitem:
  • -Hòsties La Cocinera
  • - Poma golden
  • -Butifarra negra
  • - Una mica d'oli
Untem bé els motlles amb oli i hi posem una hòstia en cadascún.
Tallem la poma a dauets i la saltegem, a foc ben baixet, amb una miqueta d'oli, fins que la tinguem rosseta.
Posem una capa de poma dins de cada cassoleta. Al damunt hi posem una mica de butifarra negra a la que hi haurem tret la pell.
Ho posem al forn fins que vegem que està cuit.

23.2.09

PICA-PICA de Carnaval

Dissabte de Carnaval al vespre, tota la tarda seguint la rua (soroll, confetti i xerinol·la), la joventud té gana, pizzes! Els no tan joves volem descansar una mica, fer una aturada per poder agafar forces i poder continuar amb el ritme que marquen les més joves després...

Vam fer un pica-pica consistent en:

Carpacció de salmó marinat sobre tomàquet confitat.

Torradetes amb foei

Assortit d'ibèrics amb llesquetes de pa amb tomàquet

Cassoletes de poma i botifarra negra

Cassoletes de tomàquets secs i seitó

Vermut, presentat d'una altra manera

Paquetets de bolets

Aperitiu de poma i formatge de cabra

Culleretes de bacallà sobre llit d'all-i-oli i ceba caramel·litzada

Per fer les cassoletes de tomàquets secs i seitó em vaig inspirar amb galeta salada amb formatge de cabra, tomàquet sec i anxova del Manel.
Els paquetets de bolets estan inspirats en Blog de cuina: HOJALDRE DE SETAS de la Dolorss.

I les culleretes de bacallà... són una variació de canapés de bacalao ahumado y cebolla caramelizada de Las Recetas de Mamá.

Gràcies a tots per inspirar-me i fer-me quedar tant bé!

18.2.09

COQUES DE BRIOIX FARCIDES

Aquest any pel dijous gras faig coques de cabell d'àngel, però he decidit fer-les de brioix. Són una mica més laborioses que les fetes amb pasta de full però valen la pena.
Aquí les teniu.
Necessitem:
  • - MASSA DE BRIOIX DOLÇ
  • - Sucre
  • - Ametlles laminades
  • - Una clara d'ou per pintar la coca pel damunt
  • - Cabell d'àngel per farcir
Agafem una mica de massa de brioix i li donem la forma de coca, ben primeta, li posem a sobre una bona capa de cabell d'àngel i la tapem amb més massa de brioix, també ben primeta. Arrodonim una mica els cantons. Pintem la superfície amb una mica de clara d'ou ben batuda i hi posem ametlles laminades i l'espolsem de sucre.


Al forn a 50º fins que dobli el volum (han estat uns 5o minuts), després SENSE OBRIR EL FORN pugem la temperatura a 200º i la deixem que es faci, uns 20 minuts més o fins que vegeu que té bon color.

Com que em sortien dues coques la segona la he farcit de poma, ho he fet exactament igual però la capa del mig han estat dues pomes golden tallades a làmines, unes gotes de llimona i ben espolsat tot de sucre.

Amb aquesta segona coca faig la meva segona participació a l'HEMC 30 manzana d'aquest mes.

15.2.09

ORELLETES

Unes postres típiques de les nostres comarques, en un principi típiques de la Quaresma, ara ja se'n poden trobar gairebé durant tot l'any.
Són unes pastes d'oli, això és perquè el nostre país té com a greix fonamental l'oli d'oliva, per tant les receptes populars nostres inclouen aquest producte, no les mantegues de llet ni les vegetals. El gust de les pastes d'oli és més afruitat i el resultat en textura és de flexibilitat, si el comparem amb el cruixit de la pasta brisa feta amb mantega. D'altra banda, la preparació de les pastes d'oli és més senzilla ja que es barreja millor. També cal destacar que les pastes d'oli són més pesants que les de mantega.

Aquí teniu com fer les orelletes:
Necessitem:
  • -Una tassa de llet
  • -Una tassa d'oli (un bon oli d'oliva Siurana, per exemple)
  • -Una copeta d'anís
  • -Un ou
  • -un polsim de sal
  • -Tota la farina que prengui (350-400g)
Es pasta tot amb una cullera de fusta fins que està ben barrejat. Després s'amassa una estona amb les mans enfarinades. S'aplana amb el corró i es fan unes "rodones" ben primetes que ens càpiguen dins la paella. Es fregeixen amb bastant d'oli, que no ha de ser massa bullent, i quan es treuen s'espolsen amb força sucre.



Surten molt bones, ara bé fregir-les una a una és lent i cansat, potser es per fer-ho una vegada a l'any, i si se'n volen més comprar-les fetes... hi ha pobles de la denominació d'origen Siurana que les fan boníssimes, per exemple Ulldemolins.

14.2.09

Galetes de merengue i avellana

Aquí tenim la recepta d'unes galetes que es poden fer quan tenim clares d'ou que ens han sobrat. Me la ha fet arribar l'Estela, que ja ens ha obsequiat amb PASTÍS D'AMETLLA I LIMONCELLO i Tarta de massapà i poma .



Necessitem:
. 4 clares d'ou
. 200 gr avellanes torrades ( no cal dir que "vellanes" de Reus, és clar!)
. 200gr sucre
. 1 cullerada de llevadura
. 150 gr xocolata
. 1 cullerada cacau amb pols

Muntar les clares a punt de neu amb el sucre i un polsim de sal
Picar les avellanes i ratllar la xocolata
Barrejar les avellanes amb la xocolata, el cacau i la llevadura i afegir-ho a les clares muntades.
La recepta diu que es posi amb una mànega pastelera(jo ho he fet amb una cullera, no queda tan bonic però igual de bo). Posar al forn sobre paper sulfuritzat o paper d'alumini i coure-les al forn a 150º durant 15 o 20 minuts

La recepta és de Nestle Postres i s'hi pot afegir xocolata al mig (però jo no ho he fet).
fondre xocolata (100gr) amb mantega (50gr) i un cop fetes les merengues ajuntar-ne dues amb la xocolata fosa al mig

10.2.09

VERMUT, una manera diferent de presentar-lo

Diumenge passat vam fer el vermut, de Reus en són molt típiques aquestes begudes, n'hi ha uns quants, pero nosaltres som del VERMOUTH YZAGUIRRE.
Aquesta vegada, enlloc de posar-lo en un got amb una oliva, un raget de sifó i un parell de glaçons el vaig fer sòlid.
Vaig desfer 3 fulles de gelatina en una mica de sifó calent, hi vaig afegir un gotet de vermut i ho vaig posar en un motlle on vaig distribuir unes quantes olives. A la nevera fins l'endemà. Després ho vaig tallar de manera que hi hagues una oliva en cada tallet de vermut i ja està!
Per acompanyar vaig preparar, a part de les típiques olives farcides, patates fregides i fuet, unes tartaletes de massa de croqueta gratinades, uns llagostins bullits i uns musclos en romesco.

Com us podeu imaginar després ja no vam dinar!!

8.2.09

magdalenes, amb gust de donut? (9)

Aquests dies Salou celebra la seva Festa Major d'hivern i el seu acte estrella és l'anomenat COSO BLANCO. En una zona de Salou poble es fa una desfilada de carrosses mentre es llencen, diuen que fins a 25.000 quilos, de confetti. És una festada de llum, colors, música i ... confetti.


Ahir a la tarda hi vam anar, i en tornar a casa pelats de fred ens va venir molt de gust un cacaolat, ben calentó, amb una  (o més d'una) d'aquestes magdalenes.
Fa temps en vaig veure la recepta en algun   blog  i fa pocs dies la va recuperar OLLES I SOMRIURES .
Les magdalenes tenen un gust especial, però jo no els trobo el gust a donut, més aviat trobo que tenen un gustet de bunyol de Quaresma... De qualsevol manera són boníssimes.


Vaig fer la recepta exacta que trobareu aquí, només hi vaig posar una mica més de llevadura (1/2 sobret) : 
 
Necessitem:
  • 2 ous
  • 1 iogurt natural
  • 2 mesures de iogurt de sucre
  • 3 mesures de farina
  • 1/2 mesura d'oli d'oliva
  • 1 cullerada de postres de llevat en pols
  • 2 cullerades d'essència de vainilla (segons gustos)
  • sucre i canyella en pols per decorar
  • mantega
Es barregen tots els ingredients en un bol menys la sucre i la canyella per decorar i la mantega.

Posarem aquesta barreja en motllos de muffins, als quals haurem posat una mica de mantega. Al forn precalentat a 180º uns 20 minuts o fins que estiguin daurats, potser abans.

Mentre els muffins estan al forn, fondrem la mantega al microones i la deixarem refredar. En un petit bol barrejarem la sucre i la canyella.

Traurem els muffins del forn i els deixarem refredar una mica. Quan no estiguin del tot freds, passarem la part de dalt per la mantega i desprès per la sucre-canyella. Deixarem reposar i ja estan llestos.
 

6.2.09

HEMC 30: Foie amb poma, tot caramel·litzat

Per aquest HEMC recupero una recepta que ens agrada molt i que malgrat ser de poma no es menja com a dolç, encara que dolceta de gust sí que ho és el foei amb poma, tot caramelitzat.
hemc 30 - manzana

3.2.09

BLAIETS

Si anem repassant les festes i el santoral anirem veient com molts dies porten associades les seves postres o llaminadura particular.
Tots estem al corrent de què els Panellets són típics de Tots Sants, que la Mona és de Pasqua, a Reus la Coca amb cireres és de Corpus i el Menjablanc típic de la Quaresma, o les tant conegudes Coques de Sant Joan.
Però n'hi ha d'altres que no són tan coneguts, però per això no ens n' hem d'oblidar. A casa nostra, avui, 3 de febrer, Sant Blai, hi ha la tradició d'anar a beneir els aliments. Els nens i les nenes, amb mares i àvies (més aviat àvies) van amb un cistellet amb una poma, una pera, una taronja... i uns quants blaiets, llaminadura que es fa, per una data assenyalada com la d'avui, a totes les pastisseries de Reus.
És pròpia d'algun altre lloc aquesta pasta? Ja m'ho direu. Necessitem:
  • -125g de mantega
  • -125g de sucre
  • -2ous sencers
  • -una culleradeta de llevadura Royal
  • -300/350g de farina (segons la que prengui)
  • -una bona cullerada de sucre avainillat
  • -un ou per pintar
Es bat la mantega amb el sucre fins que es torna una pasta fina i blanca.A part, es baten els ous fins que són ben esponjats i es barreja tot. S'hi posa el llevat, la vainilla i la farina.
S'ammassa fins que queda una pasta llisa i s'aplana, al taulell de cuina, amb el corró. Es tallen els blaiets amb el motlle. S'escriu el motiu amb un escuradents, a no ser que tingueu el motlle del sant ( no és el meu cas), aleshores us surt la galeta amb el Sant estampat. Es pinten amb l'altre ou batut i es posen en una llauna de forn, damunt de paper vegetal. Es couen al forn un quart, es treuen i es deixen refredar.