17.1.09

CARXOFES CONFITADES

Les carxofes són plantes perennes plurianuals que donen collites durant quatre o cinc anys, després perden força i s'han de plantar novament.
Al sud de la Península la temporada de collita és des del desembre fins al maig; al nord és més curta, ja que comença al febrer per acabar igualment al maig.
La part comestible de la planta és la flor.
Propietats
Les carxofes, igual que els cards, són un aliment excel·lent per als diabètics, ja que disminueixen la quantitat de sucre en l'orina.
Tenen propietats medicinals: actuen sobre el fetge gràcies a la cinarina, una substància d'efectes desintoxicants per al fetge i estimulant de la bilis. Enforteixen la bufeta i els ronyons i a més alleugereixen els dolors reumàtics.
Són aperitives, antianèmiques, depuratives, estomacals i tòniques.
Contenen vitamines A, B1, B2, C , així com calci, fòsfor, ferro, magnesi i sodi.
Com tractar-les
-La millor manera de cuinar-les és senceres, traient les fulles exteriors més dures i tallant una mica la part superior.
-Unes gotes de llimona fan que conservin el seu color.
-El peu també és comestible quan les carxofes són tendres: s'ha de pelar i tallar, i
es cou com la resta.
-És millor consumir-les en el termini de 24 hores una vegada cuinades, ja que
perden sabor i es poden tornar indigestes.
Després d'aquesta mini-lliço sobre la carxofa us explicaré com fer-les confitades.
Fa un temps vaig veure la recepta Las alcachofas de casa i des d'aleshores, quan hi ha carxofes tendres i petites a casa en som addictes a aquesta manera de fer-les. No us poso la recepta ja que podeu accedir a l'original.
Normalment les fem per sopar i acompanyant-les amb un ou ferrat (com va ser el cas d'ahir) o amb una truita, o amb una mica d'embotit tallat queda un àpat ben complet.
Jo les faig amb la Turbo-Chef, i aquí podeu trobar la recepta adaptada:

18 comentaris:

  1. Me copio la receta, mi madre es una admiradora y deboradora de las alcachofas, y dudo mucho que las haya comído nunca de esta forma, así que pienso prepararselas y llevarselas, asi de paso que le doy un gusto le saco una sonrisa que ultimamente anda escasa de ellas.
    Un besito y gracias por la receta

    ResponElimina
  2. Rosa, cuqlquier cosa es buena para tener a una madre contenta, y si mis recetas te ayudan , encantada. Un beso muy fuerte a las dos y ánimo.
    PTNTS
    dolça

    ResponElimina
  3. Hola Dolça. Las alcachofas me gustan mucho y cuando he visto tu entrada y la forma de hacerlas, he copiado la receta porque las haré para la siguiente ocasión.
    Saludos

    ResponElimina
  4. Molt bé! Un producte de temporada i ben sa!! M'apunto la recepta!!

    ResponElimina
  5. Com molt bé expliques, les carxofes són una verdura molt sana. Ara estem en plena temporada i admeten tants cuinats diferents que a casa en mengem moltíssimes. AHir mateix en vaig fer d'escalivades al forn... Ara vaig a llegir com les has fet tu ;)

    ResponElimina
  6. Com molt bé expliques, les carxofes són una verdura molt sana. Ara estem en plena temporada i admeten tants cuinats diferents que a casa en mengem moltíssimes. AHir mateix en vaig fer d'escalivades al forn... Ara vaig a llegir com les has fet tu ;)

    ResponElimina
  7. A casa tenim carxofes ja que els pares són pagessos i ens encanten.
    El proper dia que en cullim les prepararé així, ben segur que han d'estar boníssimes. Molt original.
    Fins aviat.

    ResponElimina
  8. Las alcachofas son mi debilidad nunca las he probado asi pero estoy segura que me van a gustar porque me gustan de todas las maneras.Un beso

    ResponElimina
  9. Ganxeta, a casa meva també som adictes a les carxofes. No falten mai. Aquestes teves jo les anomeno, capritxos de carxofa, perquè la veritat que ho són. Molt bones, i amb aquest ou ferrat al costat, ni que m'hagués tocat la loteria.
    Salut!!!!

    ResponElimina
  10. Muy ricas las alcachofas. Me alegro de que te gustara mi receta, bueno no es mía, así las hace mi madre y las hacía mi abuela...

    Besos. Ana

    ResponElimina
  11. Qué buenas tienen que estar!
    Esta semana las hago seguro, las alcachofas son un verdadero manjar.
    Un beso.

    ResponElimina
  12. Hola, Dolça! A casa també som molt carxofers: a la brasa, arrebossades, en truita... Crec que aquestes carxofes confitades també han de ser molt bones. Gràcies per la recepta! Ah, i les carxofes són boníssimes per la gent que té problemes de fetge!

    ResponElimina
  13. M´encanten les carxofes de qualsevol forma i aquestes semblen delicioses...i la informació que has donat està molt bé

    ResponElimina
  14. Ganxeta, torno a ser jo. T'he deixat un regalet al meu blog per quan vulguis passar a recollir-lo. Un reconeixement amigable. Per molts comentaris a compartir.

    Salut!!!!!!!!

    ResponElimina
  15. Hola gloria!!
    Ya he visto que te has pasado pro el blog, muchisimas gracias ya somos dos seguidores!! jajaja veremos si alguien se anima aparte de ti y de mi...
    Tengo que hacerte una pregunta referente al blog, espero que no te importe...
    No se como poner el contador de visitas, como el que tu tienes, me podrias explicar un poco como lo pusiste o de donde lo sacaste? es que en los gadget no lo veo.
    Muchisimas gracias y vaya pinta tiene esoooo!!

    ResponElimina
  16. Mmm
    Me encantan los alcauciles!
    El otro día hice pizza con alcauciles, huevo duro, aceitunas negras, morrón y muzzarella. Mortal!!!
    Besos

    ResponElimina
  17. M'encantes les carxofes!! De totes maneres. del dret i del revés!
    Aquesta recepta teva cal fer-la, mmm.. que bona!!!

    ResponElimina
  18. ¡Que buena receta!
    Las alcachofas son mi debilidad, además que están en plena temporada!!!
    Ayer hice una lasaña de alcachofas, me sobraron algunas, probaré confitarlas.

    ResponElimina

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.