30.11.08

crestes rodones de carn i formatge

Aquesta és una recepta d'aprofitament.
Com que quan fa fred sempre ve de gust una sopeta ,l'olla exprés sempre està fent caldo i hi ha molta vianda per aprofitar, a més de purés i croquetes s'ha de fer volar una mica la imaginació per a no fer sempre el mateix.
Avui hi he posat formatge, també hi podem posar taquets de pernil salat, o unes quantes prunes i pinyons, o trossets de poma, o... al gust del consumidor.
Necessitem:
  • -carn del caldo (en el meu cas és pollastre)
  • -una ceba
  • -un rajolí de vi ranci
  • -uns quants daus de formatge (jo l'he posat d'ovella curat)
  • -hòsties (obleas)"la cocinera"
  • - Beixamel
  • -oli per fregir o si es vol es poden enfornar

Netegem bé la carn d'ossets, pells i greixos.
En una cassola posem a sofregir la ceba picadeta i quan la tinguem rosseta hi afegim la carn. Hi donem un parell de tombs amb una espàtula de fusta, hi afegim el vi ranci, i ho deixem a foc baixet uns 10 minuts.
Quan estigui fred ho passem per la picadora i ho barregem amb la beixamel. Ho posem a la nevera un mínim d'un parell d'hores.
Farcim les hòsties amb la massa de la carn i uns dauets de formatge, les tapem i les fregim en abundant oli d'oliva fins que estiguin daurades.
També es poden fer al forn.

29.11.08

COCA SECA

Aquesta setmana l'esmorzar pedagògic ha estat un berenar i li vaig demanar consell sobre què fer a la Gemma de La cuina de casa, em va assessorar sobre fer uns flamets en motlles individuals, uns bombons o unes coquetes de llardons o coquetes de vidre. Al final em vaig decidir per aquestes últimes. Buscant receptes vaig veure que molta gent les fa amb massa de pizza Buitoni i diuen que surten perfectes però jo em vaig decidir a fer la massa i fer-les totalment "casolanes". El resultat va ser molt bó i la feina no és tanta com per no fer la massa un mateix.

A casa nostra en diem coques seques a les coques vidre, però és el mateix.


Necessitem:
fem la massa de coca tal i com se us diu a la recepta i quan ha reposat la estireu, fent la mida de les coquetes que vulgueu, molt fineta.
Les poseu en una safata de forn, hi poseu uns quants pinyons per damunt, hi poseu sucre, de manera generosa, i un bon raig d'oli. Al forn, ja calent, a 200º fins que vegeu que estan cuites.
Les treieu i al mateix moment les pinteu amb anís dolç (això fa que quedin brillants i se'n diguin coques de vidre).
Les volia acompanyar amb dauets de codonyat però me'l vaig descuidar, què hi farem el codonyat per un altre dia!
Amb 400g de farina em van sortir 8 coquetes no massa petites de mida, com podeu veure a la foto.

24.11.08

pasta al gust d'all

Una manera ràpida de fer un plat de pasta, queda molt gustosa i una miqueta "diferent".


Necessitem:

  • -pasta
  • -un bon oli d'oliva
  • -un parell de dents d'all
  • -una punteta de bitxo (si es vol)
Bullim la pasta, en abundant aigua amb sal, i la deixem refredar.
En una paella posem un raig d'un bon oli d'oliva i hi posem els alls i el bitxo i ho deixem a foc ben baixet fins que s'hagin enrossit. Treiem la punteta de bitxo. Posem la pasta a la paella i ho remenem bé, damunt el foc, un parell de minuts i ja ho tenim a punt de menjar.

23.11.08

CANELONS DE TOTA LA VIDA

Aquí teniu la meva aportació a HEMC #27.
Son els canelons de sempre, els dels dies de festa.
Necessitem:
  • -300g de carn de vedella
  • -300g de carn de tocino
  • -300g de carn de pollastre
  • -un parell de cebes
  • -mitja cabeça d'alls
  • -un rajolí de vi ranci
  • -sal i pebre
  • -oli
  • -2paquets de plaques de canelons
  • -Beixamel
Amb les cebes i els alls picats fem una mica de sofregit, hi afegim la carn a trossos, i ho deixem rostir una bona estona, ho anem remenant, ho salpebrem, i quan ja està gairebé cuit hi tirem el vi ranci.(si es vol aquí s'hi pot afegir una mica de tòfona ratllada) Uns 10 minutets més i ho deixem refredar.
Agafem la carn i la piquem.
Bullim les plaques de canelons, en abundant aigua amb sal, tal i com indica al paquet.
Les posem damunt el taulell de cuina i posem una cullerada de la carn picada damunt de cada placa.
Les enrotllem i les posem en una safata on hi haurem posat una capa de beixamel.

Cobrim els canelons amb la resta de beixamel i hi posem abundant formatge ratllat.
Ho posem a gratinar i ja està. Bon profit!

20.11.08

TORRIJAS de la Milagros

Aquesta setmana l'esmorzar pedagògic ha anat a càrrec de la Milagros. Ens ha portat TORRIJAS, a casa nostra dites Rostes o torrades de Santa Teresa.

Les ha fetes amb llesca de pa integral, i com que, segons ella, eren poc dolces, les ha banyades per sota amb xocolata. La veritat és que estaven boníssimes, ara sí són importants calòricament, però... un dia és un dia, o no?

TORTELL DE CABELL D'ÀNGEL

Amb aquest tortell em van cantar el "Per molts anys" i em van estirar les orelles unes quantes vegades (aquestes quantes comencen a ser moltes, encara que companys de feina com el Miquel no es tallen en estirar-me-les unes quantes vegades més del que toca, però jo "me l'estimo" igual, eh!)

Per fer-lo vaig necessitar una planxa de pasta de full, de la que venen congelada, cabell d'àngel , uns quants pinyons, unes quantes ametlles laminades i una mica de mantega per untar el motlle.

He agafat un motlle de corona de silicona i l'he untat bé de mantega, hi he posat unes quantes ametlles laminades i l'he folrat de pasta de full. He posat al damunt una bona quantitat de cabell d'àngel i he tancat la pasta de full.

Al forn a 200º fins que vegeu que ha pujat bé i està dauradet i ja el teniu a punt.
I per celebrar-ho a la feina els vaig fer el mateix en forma de flautes, així les racions eren individuals i no calia anar tallant.

Llomillo amb crosta de foei

És un plat per quedar bé i que es fa en un moment. Cal agafar un llomillet, si es vol ibèric, i tallar-lo a talls d'un mínim de dos dits de gruix. Marcar-lo en una planxa ben calenta pels dos costats i posar-lo en una plata de forn.
Salpebrar-lo al gust i posar una generosa capa de foei d'ànec per sobre de cada tall.
10 minuts abans de menjar-nos-ho posar-ho al forn, ben calent.
Jo ho he acompanyat d'una salseta amb xampinyons, feta amb una base de suc de rostit, i amb això tenim un plat perfecte i que "fa festa".
Amb aquesta recepta em sumo a la convocatòria que fa la Dolorss de Blog de Cuina
del CONCURS DE RECEPTES GOURMET RURAL

18.11.08

romesco per a amanir


Per amanir el bouquet d'enciams vaig fer un romesco, amb oli de primera premsada, per alguna cosa aquest cap de setmana hem tingut a Reus la 12a. Mostra de l'oli Siurana.
Jo agafo oli Rocabruna, de Maspujols, però us els recomano tots!
Amb la carn d'un pebrot de fer romesco, un grapadet d'avellanes (de Reus, és clar!), una miqueta de sal, un rajolí d'un bon vinagre i un bon raig d'oli, tot passat per la batedora surt una salsa de romesco ideal per amanir.
Si la fem a la Turbo Chef tots els ingredients al bol, V5-7-9 20 segons.

17.11.08

Aperitiu de poma i formatge de cabra

Aquest diumenge hem estat d'aniversari, com a bona escorpí ho he celebrat tant com he pogut. El dinar de diumenge, amb la família, va constar d'una amanida amb salsa de romesco amb "cosetes per picar".
Una de les cosetes van ser aquests aperitius de poma amb formatge de cabra.Vaig agafar una placa de pasta de full, de la que no puja, i la vaig tallar a quadradets. Al damunt i vaig posar una rodantxa de poma i al damunt una de formatge de cabra. Ben saladet i un polset de julivert i al forn.

A més hi havia Orelletes salades , VERD I GROC , i coca amb recapte i d'espinacs (comprades al forn).

De segon llomillet amb foei d'ànec i salsa de xampinyons.

I de postres un tortell de cabell d'àngel, que ha tingut rèplica avui, en forma de flautes, per celebrar-ho amb els companys de feina.

12.11.08

MADALENES DE XOCOLATA (8)

Aquesta setmana l'esmorzar pedagògic serà d'allò més senzill. S'estan començant a costumar a esmorzars massa "fins" i això no pot ser! A veure que els semblaran aquestes madalenes de xocolata.
Necessitem:
-2ous
-125g de sucre
-125g de farina
-125g d'oli d'oliva
-1/2 sobret de llevadura Royal
-2cullerades de postre de xocolata en pols (no Cola-Cao)



Amb la batedora anem barrejant tots els ingredients fins que ens quedi una massa ben homogènia.
Ho posem en motlles i ho enfornem uns 25 minuts al fotn, ja calent, a 200º.

10.11.08

FIRA DE L'OLI


Us ho vaig prometre. Les fires de l'oli nou ja són aquí. Us poso els enllaços d'unes quantes. Les DO Siurana comencen aquest cap de setmana. A veure si ens hi trobem!

Festa de l'oli nou DO Siurana, a Reus: dies 14 i 15 de novembre http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-1313-cat-mostra_de_loli_de_siurana_la_festa_de_loli_nou_a_reus.htm
Per ampliar la informació d'aquesta fira OLLES I SOMRIURES m'ha fet arribar el programa: http://www.reus.cat/promocioiestrategia/_gif/PROGRAMA_OLI_2008.pdf

Fira de l'oli Baronia de Cabacés: 8 de desembre. Fira de l'oli Baronia de Cabacés :: Web de l'oli extraverge ...

Fira de l'oli verge de les Garrigues: Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra

Fira de l'oli d'Espolla: Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla

Fira de l'oli de la Fatarella: Fira de l'Oli - La Fatarella

IX Fira de l'oli verd a Maials, dies 15 i 16 de novembre

N'hi ha moltes més, podem anar ampliant la llista a mesura que les sapiguem ( em deixeu la fira i les dates en un comentari i ho penjaré)

ARRÒS AMB CALAMARS o CALAMARS AMB ARRÒS

Una manera diferent de preparar els calamars, i així els he aprofitat tots sencers, aletes i potes inclosos. Ho he acompanyat d'una amanida d'enciam , tomàquet i ceba tendra i hem tingut un dinar força complert.
Té de bó que ho pots deixar gairebé preparat i al moment de menjar-ho només cal donar-los un cop de planxa.
Necessitem:
  • -uns calamars no massa petits.
  • -ceba
  • -un gra d'all
  • -pebrot verd
  • -sal i oli
  • -all i julivert picat
  • -arròs bullit (jo he fet servir arròs bomba del Delta)
Netegem els calamars, tallem les aletes i les potes a trossets petits i els reservem.
Fem un sofregit amb la ceba, l'all i el pebrot, quan estigui una mica rosset i posem les aletes i les potes de calamar i ho deuxem coure a foc ben baixet, quan està gairebé cuit hi podeu posar una mica de la tinta que heu tret dels calamars perquè us agafi una mica de color fosc.
Ho barregeu amb l'arròs bullit.
Amb una cullereta farciu els calamars i els tanqueu amb un escuradents.
Els coeu a la planxa i quan estiguin hi tireu pel damunt un raget d'oli i un polsim d'all i julivert picat.

7.11.08

Coca de recapte

Ens diu l'Enciclopèdia Catalana que recapte vol dir "provisió de coses per consumir". Per tant la coca en recapte és un tros de massa de pà on hi posem un munt de coses de menjar . M'imagino que a cada zona se'n deu dir d'una manera diferent i que el recapte del damunt també deu ser diferent segons d'on sigui la coca.
A Reus i comarca la coca en recapte es fa amb ceba i pebrot, i es pot acompanyar amb llangonissa i amb arengada.
Necessitem:
  • -ceba
  • -pebrot
  • -oli-
  • -sal
  • -un polset de pebre
  • -una culleradeta de "Pimentón de la Vera"
  • -Un raig d'oli.

Fem la Massa salada .
Posem un paper vegetal en una safata i damunt hi estirem, ben fineta, la massa.
Tallem la ceba i el pebrot finets, els posem en un plat i els posem 3 minuts al microones a potència màxima.
Posem els talls de pebrot i la ceba damunt la massa, ho salem abundantment, hi posem pebre, ho espolsem amb el Pimentón de la Vera i ho reguem amb un raig d'oli d'oliva.
Es posa al forn fins que veiem que ja es cuita.
Es pot menjar tèbia o freda.

Madalenes de mató i codonyat (7)

Mont-ral és una petita població de muntanya de l'Alt Camp, coneguda per ser el lloc on comencen (o acaben) diverses caminades de muntanya, s'hi pot fer escalada, espeleologia a més de rutes caminant , en btt i, com no, en cotxe.
A més de la part paisatgística i d'excursions, esports de muntanya i demés Mont-ral té un atractiu molt conegut per la gent del Camp, les seves madalenes. En fan de normals, d' integrals, amb nous, amb mel, amb mató, amb poma...
Jo m'he atrevit a fer madalenes de mató i codonyat, emulant les madalenes de Mont-ral. Han sortit bones, però ni de bon troç es poden comparar. Què hi farem!

Necessitem:
  • -4ous
  • -25og de sucre
  • -250g d'oli d'oliva
  • -250g de farina
  • -1 sobret de llevat
  • -mató
  • -codonyat
A la Turbo-chef:
Batem els ous a V4, 4 minuts. Ho abaixem a V2 i hi anem afegint el sucre, l'oli, la farina i el llevat, per aquest ordre i deixant un minut entre cada cosa. Al final ho posem a V6 i ho deixem 2 minuts més.
Mètode tradicional:
Amb la batedora elèctrica barregem tots els ingredients fins que quedi una pasta espesseta i ben lligada.
Ho posem en motlles de silicona i ho enfornem (forn ja calent) a 200º.
Feu una barreja amb una mica de mató i codonyat al gust. Quan vegeu que les madalenes ja comencen a pujar obriu el forn i poseu una cullerada de la barreja al mig de cada una, molt ràpidament. Torneu a tancar el forn i deixeu que s'acabin de fer.
Han quedat molt bones de gust, però d'aparença necessiten millorar ja que han quedat una mica baixetes del mig (a més , com es veu a la foto, s'han socarrat una mica de sota).

4.11.08

COC DE CARABASSA (14)

Tornem a parlar d'un esmorzar pedagògic. Aquesta vegada el dedico al Miquel, el de la Crema de festucs , que ha estat capaç de guarnir casa seva i els seus amics d'aquesta manera per celebrar el Halloween. No sé si hi té res a veure què sigui profe d'anglès!

De què li puc fer el coc a un fan, tan fan, del Halloween? Doncs si, li he fet de carabassa!
Necessito:
  • -4ous
  • -1 mesura de llet
  • -1 mesura de sucre
  • -2 mesures de farina
  • -una culleradeta de canyella en pols
  • -un sobret llevadura Royal
  • - Carabassa tallada ben fineta, al gust de cadascú.

La mesura és un got de vi.

Al bol de la TurboChef batem els ous a punt de cinta (V4, 4 minuts)

Ho baixem a V1 i hi anem afegint el sucre, la llet, la farina, la canyella i la llevadura.

Amb la batedora es fa igual, es munten els ous a punt de cinta i després s'hi van afegint la resta dels ingredients, amb cura de que no ens baixi la barreja.

Tallem la carabassa ben fineta. Jo n'hi vaig posar una capa a tot el damunt del coc, que en coure's va baixar. Si n'hi voleu més la hi podeu posar, com més n'hi poseu més humit serà el coc.

Posem al coc al forn, preescalfat a 200º, i el deixem entre 40 i 50 minuts, depenent de la quantitat de carabassa que hi haguem posat.

Espero que li agradi, a ell i a la resta. Demà sortiré de dubtes!

2.11.08

CODONYAT amb microones

El codonyat, una confitura de codonys, tant típica d'aquest temps i tan casolana. I la veritat una mica llarga i pesada de fer fins que he trobat la manera de fer-la al microones, i queda perfecta!
Necessitem:
  • -codonys.
  • -sucre (650g.per quilo de codonys).
  • -el suc d'una llimona per quilo de codonys.
Bullim els codonys amb aigua una mitja hora i els deixem refredar. Treiem el cor i els tallem a trossets. Hi barregem el sucre i ho posem en un bol de vidre. Ho pasem per la batedora (ha de quedar com una papilla espesa).
Ho posem al microones, a potència màxima, 15 minuts. Ho treiem, ho remenem bé amb una espàtula de fusta. Ho tornem a posar 15 minuts més, ho tornem a remenar, i 15 minuts més. En total 45 minuts.


El deixem refredar una mica i ho posem en safates d'alumini.
Ara ja el podem deixar a la nevera, tapat amb paper vegetal i anar-lo consumint a mida que es vulgui. Es conserva força temps. I si en fem molt i tenim por que se'ns faci malbé el podem congelar.

1.11.08

CONSERVEM LES NOSTRES TRADICIONS

De sempre es celebra ,a casa nostra, la Castanyada, festa que consta en l'àpat de panellets i castanyes torrades, regat tot amb un bon vi dolç.

No tinc cap intenció de carregar-me el Halloween, festa americana que està arrelant molt per les nostres contrades, però per fer una mica de país cal que no renunciem mai a les coses nostres.

Per això us animo a que llegiu els següents enllaços sobre la NOSTRA festa tradicional.

http://devocioteca.blogspot.com/2008/10/tots-sants-ii-el-culte-als-morts-i-les.html

http://cmenat.blogspot.com/2008/10/la-castanyada-i-tots-sants.html

http://www.ciutatoci.com/festes/docs/d05/festes_tot_sants_halloween_051022.php

BONA CASTANYADA A TOTHOM