29.8.08

Melmelada de tomàquet

Com que tinc força tomàquets madurs i no es tracta d'estar fent gaspatxo tot el dia he fet uns quants pots de melmelada de tomàquet. Després la faré servir per acompanyar carns , fer salses..., però també es pot menjar sucada en una llesca de pa per esmorzar.
Necessitem:
  • 2kg de tomàquets de pera
  • Suc d'una llimona
  • Ratlladura d'una llimona
  • Sal
  • Sucre
Agafem els tomàquets i els escaldem en una cassola d'aigua bullent.
Els pelem, fem que treguin el màxim d'aigua posant-los una bona estona cap per avall en un colador i apretant-los una mica. Treiem les llavors.
Pesem la polpa de tomàquet que queda i hi afegim la mateixa quantitat de sucre.
Ho barregem bé amb la batedora.
A foc baixet i remenant amb una espàtula de fusta s'ha d'anar coent fins que tingui la consistència d'una melmelada.
Després la deixarem refredar i la posarem en pots que esterilitzarem al bany Maria.

28.8.08

Croissants farcits

Com que em va sobrar salsa de xampinyons i volia aprofitar-la vam fer uns croissants farcits per sopar. Els vam acompanyar per unes fulles d'enciam.
Necessitem:
- Croissants
- Salsa de xampinyons 
- Pernil salat ibèric tallat ben prim
- Rovells d'ou escaldats.
Obrirem els croissants pel mig i posarem una capa de salsa de xampinyons (calenta). Al damunt hi posarem un parell de tallets de pernil salat.
Agafarem una cassola i hi posarem a bullir dos dits d'aigua amb una mica de sal. Quan bulli hi tirarem tants rovells d'ou com croissants tenim per farcir, els deixem un minut i els traiem per posar-los damunt el croissant.
Ens els hem menjat tebis.

27.8.08

Pasta amb salsa de xampinyons

Ahir vaig descobrir al Manel i el seu bloc 
Vaig entretenir-m'hi força estona i una de les receptes que em va cridar l'atenció va ser la salsa de xampinyons sense llet. Amb aquesta he fet la pasta que avui ens hem menjat per dinar. La salsa és molt gustosa i amb un potent gust a xampinyons.
Necessitem:
  • - Pasta
  • - Una safata de xampinyons , em sembla que són 1/4 de quilo
  • - 1 ceba tendra
  • -Un raget de vi blanc
  • -Una mica de caldo de pollastre
  • -Oli
  • -Sal
  • -Julivert picat
Poseu la pasta a bullir amb aigua i sal i quan la tingueu a punt la coleu i refredeu sota el raig de l'aixeta.


Copio literalment la recepta d'origen:
Sofregir una bona estona xampinyons ben picadets amb ceba tendra també picada, fins que estan ben cuits.
Tirar-hi un raget de vi blanc i deixar que s'evapori l'alcohol.
Afegir-hi brou de pollastre, una mica de sal i julivert i deixar-ho coure uns minuts més, i cap a la batedora.
Bullir la pasta i tirar-hi la salsa de xampinyons a sobre, amb una miqueta de parmesà.

26.8.08

Pastís de mató sense farina (6)

És un pastís molt lleuger, ja que no porta gens de farina. La gràcia són les clares muntades a punt de neu ben fort.
S'ha de tenir una cura especial a l'hora de treure'l del motlle ja que és molt flonjo i es trenca amb facilitat.

Necessitem:
  • Una tarrina de mig quilo de mató
  • 150g de sucre
  • 6 ous


Separar els rovells de les clares.
Agafar els rovells, el mató i el sucre i amb el batedor de varetes batre-ho fins que quedi una massa escumosa i blanquinosa.
A banda muntar les clares a punt de neu ben fort.
Barrejar amb molta suavitat les dues barreges.
Abocar-ho en un motlle untat amb mantega i posar-ho al forn, ja calent, durant una hora més o menys a uns 2ooº.

Croquetes


Les croquetes són cuina que recorda a les àvies. Són entretingudes de fer però sempre tenen l'èxit assegurat. No coneixo ningú a qui no agradin uns croquetes fetes tal com Déu mana.
Perque surtin bé s'han de prendre bé les mides de la panada de farina ja que si surt clara les croquetes poden desfer-se en fregir-les.

Necessitem:
Per a la pasta de carn:
  • 1/2 kg de carn de pollastre
  • 1/2kg de carn de vedella
  • 1/2 kg de carn de porc
  • 3 cebes
  • 1 cabeça d'alls
  • Vi ranci
  • Sal
  • oli
Per a la panada de farina:
  • 1i1/2l de llet
  • 50g de mantega
  • 300g de farina
  • sal
  • canyella (o nou moscada)

Per l'arrebossat:

  • 6ous
  • 1kg de pa ratllat

Oli per fregir.



Comenceu tallant les cebes i els alls i sofregint-los. Quan ja estiguin una mica rossets hi afegiu les carns, tallades a trossos, un bon raget de vi ranci i en feu un bon rostit.
Quan estigui tebi trinxeu la carn amb la picadora o el robot que tingueu i la reserveu.

A banda feu la panada de farina =beixamel molt espesa.
Es posa la llet al foc amb la sal, la canyella i la mantega; quan arrenca el bull s'aparta del foc i es tira la farina i amb el Turmix es barreja bé. Es torna a posar al foc remenant-ho constantment. Quan vegeu que es una massa espesa que s'enganxa a l'espàtula de fusta i s'aixeca de la cassola formant una bola ho treieu del foc i ho barregeu amb la carn.
Ho poseu en un bol perquè es refredi bé (jo ho deixo a la nevera d'un dia per l'altra)
Quan és ben fred es formen les croquetes:
Per un cantó es prepara un recipient amb l'ou batut i un altre amb el pa ratllat.
Les croquetes es fan amb les mans. Es posen dins el recipient de l'ou, s'hi suquen i després es passen pel pa ratllat.
Es deixen assecar una estona.
Es fregeixen en oli calent (no bullent), s'escorren bé posant-les una estona damunt un paper de cuina i se serveixen calentes i cruixents.
Si la quantitat que us surt es massa elevada per menjar-vos-les totes les podeu congelar, abans de fregir-les, i les feu servir quan les necessiteu. Són un bon fons de congelador!

Si voleu la versió Turbo-Chef cliqueu aquí:http://www.my-forum.org/Turbochef_278880/Para_aprovechar_la_carne_del_caldo_144.html

Amanida de patates amb all-i-oli


L´unic requisit és fer un bon morter d'all-i-oli. També el podeu fer amb la batedora però aleshores, enlloc d'all-i-oli, sembla maionesa amb all.

Feu l'all-i-oli suau, perquè després no "repeteixi" i veureu com repetireu.

Per a quatre persones.
  • 4 patates mitjanes (busqueu-les llisses i de la mateixa mida)

  • 2 ous durs

  • 1 llauneta de tonyina

  • 4cogombrets en vinagre

  • 12 olives farcides

  • Sal

  • 1morter d'all i oli ( 1all, el rovell d'un ou, oli i sal)


Bulliu les patates amb pell ( l'aigua ha de ser força salada ja que d'altra manera les patates us quedaran dolces) i les deixeu refredar fora de la nevera.
Un cop fredes les peleu i les talleu a rodanxes de, més o menys, mig centimetre.
Talleu ben petitet tota la resta d'ingredients.
Barregeu les patates amb all-i-oli, amb cura de no trencar-les.
Barregeu la resta amb all-i-oli.
Ja podeu muntar el plat, posant una base de patata, al damunt una bona capa de la barreja feta d'ou, tonyina,cogombrets i olives, i una altra capa de patates.
És per menjar immediatament.
Si ho voleu deixar preparat us recomano no barrejar l'all-i-oli fins l'últim moment i en cas de fer-ho tapar-ho amb paper d'alumini i guardar-ho a la nevera.

22.8.08

Coc de formatge quark (5)

Ahir volia fer un coc de iogurt, però vaig veure que per la nevera tenia entretinguda una terrina de formatge quark i he fet un invent que ha sortit força lluit.
La recepta és la mateixa que la del coc de iogurt però canviant-lo pel formatge.

El resultat ha agradat i aqui el teniu.


Necessitem:

-3ous
-1 mesura de formatge quark
-1 mesura d'oli
-2 mesures de sucre
-3 mesures de farina
-1 sobret de llevadura
Una mesura és un got d'aigua

Amb Turbo Chef:
Muntem les clares a punt de neu ben fort (V3- 4 minuts amb les pales)
Baixem a V1 i, pel forat de la tapa, anar-hi tirant els rovells, el formatge, el sucre, l'oli i la farina barrejada amb el llevat.
Es posa al forn, ja calent, a uns 200º, entre 25 minuts i mitja hora. Punxeu-lo abans de treure'l del forn per si li calgués una mica més.



Mètode tradicional:
Amb el batedor de varetes muntar les clares a punt de neu. Quan les tenim ben fortes afegir-hi, en aquest ordre, els rovells, el formatge,el sucre, l'oli i la farina barrejada amb el llevat, sense deixar mai de remenar i mirant de fer-ho amb cura perquè no es desmunti la massa.

20.8.08

Tarta de massapà i poma

Aquest pastís és un invent de l'Estela inspirant-se en una recepta de tarta de poma d'una revista i la meva panada dolça. Li ha quedat boníssim.



Necessitem:
  • -Una làmina de pasta brisa
    -120g d'ametlles
  • -120g de sucre
  • -90g de mantega
  • -1 cullerada de sucre avainillat
  • -1 cullerada de farina de moresc (Maizena)
  • -1 ou
  • - 2 pomes golden
Fem la crema d'ametlles:
- Polvoritzem les ametlles i el sucre.
- Afegim la mantega en pomada, V5 10 segons.
- Hi afegim un ou, la maizena, la vainilla, V5 20 segons.
Sense Turbo Chef:
En un bol posem el sucre i les ametlles en pols i ho barregem amb la batedora elèctrica. Hi afegim la mantega tova, sense deixar de batre, l'ou, la maizena i la vainilla. Quan vegeu que té consistència de massapà ja és a punt.
Estirem la pasta brisa en un motlle untat de mantega.
Hi posem al damunt la crema d'ametlles i ho cobrim tot de làmines primetes de poma. Hi posem unes gotes de llimona per sobre i la posem al forn a 200º uns 40 minuts o fins que estigui daurada.

18.8.08

Resum en imatges de la gastronomia de les vacances
















Fa goig tot això que veieu, no? Malgrat tot us he de dir que com a casa, entenguis Catalunya i per extensió Espanya, no es menja enlloc.


14.8.08

Un Tour pel país del Sarkozy i la Bruni

Hola a totes i tots,
Ja torno a ser aquí després d'una escapada per França.
Ha estat un viatge molt aprofitat:
Primer vam començar per la regió dels vins amb una visita a Saint Emilion
Després una passejada per la Normandia de la Segona Guerra Mundial
Però també per la Normandia de ciutats monumentals, turístiques i de bonics paisatges.
Després vam començar a baixar cap a casa, però vam fer un parell d'aturades pel camí.

Primer ens vam aturar a Orleans.

I per acabar vam anar als Pre-Alps, a prop de Grenoble, exactament a la zona del Massís de la Gran Chartreusse.



I ara que ja tornem a ser a casa i hem rentat i planxat la roba, hem anat a veure tots els familiars que tocava, hem omplert la nevera i fet tot allò que toca per començar de nou la vida qüotidiana ja em torneu a tenir aquí. A veure si em poso al dia, després de tant de temps de desconexió!